Avrupa, Pazartesi Gününden İtibaren Normalleşmeye İlk Adımını Atacak

Avrupa, Pazartesi Gününden İtibaren Normalleşmeye İlk Adımını Atacak

Avrupa ülkeleri, koronavirüs salgını sebebiyle aldığı tedbirleri kademeli olarak gevşetiyor. Kıtada normalleşme adımları 4 Mayıs’tan itibaren başlıyor. Türkiye ters karantina uygulayacak.

Koronavirüs sebebiyle çalışma hayatının neredeyse felç olduğu Avrupa’da normale dönüşün ilk adımları 4 mayıs pazartesi gününden itibaren atılıyor.

Normalleşme adımları salgına yakalanan yeni vaka ve ölüm oranlarının düşmüş olması üzerine atılıyor. Ancak, uzmanlar, normalleşme adımlarının dikkatle izlenmesi, sosyal mesafe ve maske kullanımı gibi kurallara uyulması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Almanya’da Camiler 9 Mayıs’ta Açılacak

İbadethanelerin kısmen ibadete açılmasına izin verilen Almanya’da camiler kademeli olarak açılacak. Almanya Müslümanları Konseyi, camilerin 9 mayıstan itibaren açılacağını duyurdu. Ancak, sosyal mesafe kuralı, maske ve hijyen gibi salgınla ilgili tüm tedbirlere uyulacak. Cuma ve teravih namazları için ise henüz izin verilmedi.

Almanya, 4 mayıstan itibaren salgın tedbirlerini gevşetirken 27 Nisan’da toplu taşıma ve iş yerlerinde maske kullanımını zorunlu hâle getirdi. Sağlık Bakanlığı, koronaya yakalanıp iyi olanlar için, kısıtlamalardan istisna tutulmalarını sağlayacak kimlik çıkarmayı planlıyor.

Ülkede okullar 4 Mayıs’tan itibaren kademeli olarak açılacak. Ancak bu konuda belirlenmiş bir genelge henüz yayımlanmadı. Eğitim alanındaki kararları eyalet yönetimleri verecek. 6 Mayıs’ta okul ve spor merkezlerinin açılması için bir değerlendirme toplantısı yapılacak.

Büyüklüğü 800 metrekareden az olan mağazaların 20 Nisan’dan itibaren hizmet vermeye başladığı Almanya’da 4 Mayıs’ta da önlemlere uyulması koşuluyla kuaförler açılacak.

Toplu buluşmalara ise bazı eyaletlerde sosyal mesafe kuralına uygun olarak 20, bazılarında ise 50 kişinin bir araya gelmesine izin verilecek.

Türkiye Ters Karantina Uygulayacak

Türkiye de 11 Mayıs’tan itibaren AVM ve benzeri işyerlerinin açılmasını tartışıyor. Eğer AVM’ler açılırsa, girişlerde maske dağıtılması, ateş ölçülmesi, dezenfeksiyon ve belli metrekarelere belli sayıda misafir kabul edilmesi gibi sıkı tedbirler uygulanacak.

Bu arada, 24 Mayıs sonrasında salgın görülmeyen illerde normal hayata dönüş yapacak. Ancak bu ilerde ters karantina uygulaması olacak. Ters karantina uygulamasında, sağlıklı olan illere giriş sadece salgın olmayan illerden olacak. Ancak diğer illerden bu illere girişler izinle olacak.

Türkiye salgın tedbirlerini gevşetip normalleşme adımlarını 24 Mayıs ve 5 Hazirandaki verileri karşılaştırarak yapacak. 5 Haziran verileri 24 Mayıs’taki ramazan bayramındaki yoğunluk sebebiyle artış olup olmadığını gösterecek.

Antalya Valiliği, geçen yıl ile gelen 23.5 milyon turiste hitaben, bu sene ziyarete gelmeleri için bir davet mektubu hazırladı. Mektubu, otel ve tur operatörleri gönderecek. 23.5 milyonun 16 milyonu yabancı turistten oluşuyor.

Fransa’da Serbest Dolaşımın Sınırlandırılması 11 Mayıs’ta Kalkıyor

Fransa ise normale dönüş için 11 Mayıs tarihini bekleyecek. Serbest dolaşımın sınırlandırılmasının Fransa, 11 Mayıs’ta kreş, ilk ve ortaokulları kademeli ve isteğe bağlı olarak açacak. Bu durumda bir sınıfta en fazla 15 öğrenciye izin verilecek. Maske kullanımı mecbur olacak.

Fransa’da ayrıca, kafe ve restoranların dışında iş yerleri ve mağazalar da açılacak. Toplu taşıma araçlarında ve taksilerde maske takmanın zorunlu devam edecek. 100 kilometreden uzak seyahatlere zorunlu hallerde izin verilecek.

Aynı tarihte serbest dolaşıma getirilen serbesti ile, camiler gibi ibadet yerleri de açılabilecek. Fakat, 2 Haziran’a kadar toplu ibadetlerin yapılmasına izin verilmeyecek.

Avusturya: Ölü ve Vaka Sayısında Düşüş Var

Sokağa çıkma kısıtlamasının 30 Nisan’da sona erdiği Avusturya, bu cumartesi günü kuaför ve güzellik salonu gibi kişisel bakım hizmeti veren iş yerleri ve alışveriş merkezlerinin açılışına izin vermişti.

Ülkede, 15 Mayıs’ta da restoran ve kafeteryaların yanı sıra ibadethanelerin de belirli önlemlere uymak koşuluyla yeniden açılmasına müsaade edildi.

Kreşler 4 Nisan’da, ilk ve orta dereceli okullar ise 15 Nisan’da ise açılacak. Avusturya’da Otel, havuz ve hayvanat bahçeleri de 29 Mayıs’ta açılacak.

Belçika’da Aşamalı Normale Dönüş

Belçika’da ilk aşamada 4 Mayıs’tan itibaren sosyal mesafe kurallarına uyulması kaydıyla bazı mağazaların açılmasına izin verilecek. Toplu taşımada maske kullanımı devam edecek ve 11 Mayıs sonrasında bazı dükkanların açılmasına izin verilecek.

Okullar ise 18 Mayıs’ta kademeli olarak açılacak, düğün ve cenaze gibi etkinliklerin yapılmasına belirli koşullarda müsaade edilecek.

Yapılacak değerlendirme sonrasında iyileşme devam ettiği sürece 8 Haziran’da restoran, kafe ve mağazalar açılacak. Fakat, festivaller ve toplu etkinlikler 31 Ağustos’a kadar yapılamayacak.

İtalya’da Normalleşme Kademeli İlerliyor

Avrupa’da yeni tip koronavirüs salgınında çok sayıda can kaybının yaşandığı İtalya, 4 Mayıs’tan itibaren bazı sektörlerde işbaşı yapılacak.

Halk bulundukları bölge dahilinde seyahat ve aile yakınlarını ziyaret. En fazla 15 kişinin katılımıyla cenaze törenlerine izin verilecek. İnşaat, imalat ve toptancılık gibi sektörler ticari faaliyetlerine başlayacak.

18 Mayıs’ta ise mağazalar, müzeler, kütüphaneler ve sergiler açılacak. Restoran, kafe ve kuaförler de 1 Haziran’da açılacak.

İspanya’da 4 Mayıs’ta Restoran ve Küçük İşletmeler Açılıyor

İspanya’da 4 Mayıs’ta restoran ve küçük işletmeler yarı kapasiteyle açılacak. Şehir içi ulaşım serbestliği, güvenlik önlemleri altında küçük işletmelerin, alışveriş merkezlerinin, otellerin ve turistik yerlerin açılışı ise 11 Mayıs’ta başlayacak. La Liga gibi profesyonel liglerde toplu antrenmanların başlamasına izin verilecek.

İsviçre’de Okullar ve Semt Pazarları Açılacak

27 Nisan’da kuaför, güzellik ve kozmetik salonlarının yanı sıra hırdavat dükkanları, çiçekçiler, bahçe ve hobi malzemesi satan mağazalar ile fizik tedavi merkezlerinin açıldığı İsviçre’de, hastane ve klinikler, acil olmayan durumlar dahil olmak üzere, tüm tıbbi hizmetlerine yeniden başladı.

11 Mayıs’ta ise, zorunlu okullar, perakende satış mağazaları ve semt pazarları açılacak. 8 Haziran’da da orta dereceli okullar, meslek okulları ve üniversiteler açılacak.

Hollanda Okullar 11 Mayıs’ta Açılıyor

Hollanda’da ise 11 Mayıs’tan itibaren kreş ve ilkokulları açacak. Orta eğitim kurumlarının açılışı ise 1 Haziran’dan sonra olacak. (ib)