Dünya

Hindistan’da Hoparlörden Ezan Okunması Yasaklandı

Koronavirüsün sesle yayıldığı iddiaları üzerine ezan okunma yasağı getirilen Hindistan’da, hoparlörden ezan okunma yasağı Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Uttar Pradeş Eyaleti’nde resmiyete dönüştü.
23 Mayıs 2020

Koronavirüsün Müslümanlar tarafından yayıldığı iddiaları ile Müslümanlara baskıyı artıran Hindistan’da şimdi de hoparlörden ezan okunması yasaklandı. Ezan okunma yasağı önce başkent Delhi ve çevresindeki yerleşim bölgelerinde polis baskısı ile geldi. Polis, valilik emri ile ezanın yasaklandığını ileri sürek çok sayıda camiye baskın yaparak müezzinleri dövmüştü. Delhi polisi ezanın yasaklanmadığını ancak virüsün insan sesleri aracılığı ile yayıldığını bunun için valilik emrinin uygulandığını bildirdi. Ancak, valilik böyle bir emir olduğunu ne kabul etti ne de yalanladı.

“EZAN DİN ÖZGÜRLÜĞÜ OLABİLİR AMA HOPARLÖRDEN OKUNMASI CAİZ DEĞİL!”

Delhi’de ezan yasağının polis zoru ile uygulanması üzerine bu yasak Delhi’nin komşu eyaleti olan Uttar Pradeş’de de uygulanmaya başladı. Müslümanların yoğun olarak yaşadıkları Kannauj, Farrukhabad, Ghazipur and Etawah illerinde ezanlar polis zoruyla yasaklanmaya başladı. Yasağın mahkemeye götürülmesi üzerine Allahabad Yüksek Mahkemesi ezan yasağının ancak hoparlörlerle okunmasının yasak olabileceği kararını verdi. Mahkeme bu kararını ayrıca, ilginç bir şekilde eyaletteki tüm yerel yönetimlere talimatname gibi gönderdi.

Mahkeme, hükümetin koronavirüsün insan sesi ile yayıldığı iddiasının ispatlanamadığını, ama ezan yasağının hoparlörler için geçerli olması gerektiğine hükmetti. Gerekçe olarak da, “ezanın hoparlörden okunma şartı gibi bir İslamî emir olmadığı”nı öne süren mahkeme, “Müezzin kendi sesiyle ezan okusun, ama hoparlörden okuyamaz: hükmüne vardı. Mahkeme ayrıca, kimsenin kendi sesi isle bir başkasını rahatsız etmesinin anayasa ihlali olduğuna karar verdi.

Hindistan Müslümanları kararın, Hindistan hükümetinin giderek ırkçı, Hinduist politikalarının hukuka yansıması olduğunu ileri sürerek, kararı tanımayacaklarını açıkladı. (ib)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş