İNGİLTERE
Gündem

İngiltere’de İlk Kez Başörtülü Bir Hâkim Göreve Atandı

Midlands bölgesine hâkim olarak atanan Raffia Arshad, İngiltere’nin ilk başörtülü hakimi oldu.
28 Mayıs 2020
Raffia Arshad @Facebook

Kuzey İngiltere’nin Yorkshire kentinde büyüyen 40 yaşındaki Raffia Arshad, hâkimliğe terfi etmeden önce avukatlık yapıyordu. Ülkedeki işçi sınıfı geçmişine sahip etnik azınlıktan bir kadın olan  Arshad atamasıyla ilgili olarak şunları paylaştı: “Her zaman ‘bana benzeyen insanların’ mesleğinde ilerlemesinin engellendiğini düşündüm, ancak bu atama bunun tersini kanıtladı.”

Üç çocuk annesi olan Arshad, basına yaptığı açıklamada “Şimdi çeşitliliğin sesinin yüksek ve net duyulmasını sağlamak” istediğini söyledi. Bu başarının sadece Müslüman kadınlar için değil, tüm kadınlar için önemli olduğunu vurgulayan Arschad, “Ama özellikle Müslüman kadınlar için önemli” diye konuştu. “Bu garip çünkü birkaç yıldır üzerinde çalıştığım bir şeydi ve elde ettiğimde kesinlikle kendimden geçmiş olacağımı hayal etmiştim.” diyen Arshad, atama kararının kendisini mutlu ettiğini ancak başkalarının sevincini paylaşmasının kendisine daha fazla mutluluk verdiğini söyledi.

Arschad “İnsanlardan, erkeklerden ve kadınlardan çok fazla e-posta aldım. Aralarından başörtülü oldukları için bırakın hâkim olmayı, avukat olamayacağını düşündüklerini söyleyen kadınlardan gelenler de vardı.” dedi. Arshad avukat olarak; çocuk hukuku, zorla evlendirme, kadınların sünneti ve İslam hukukuna dair  meselelerle ilgili davalarda çalışmıştı. Ayrıca “İslami aile hukuku” konusunda önde gelen bir metinlerin de yazarı.

İngiliz toplumunun bazı bölgelerinde ayrımcılığa maruz kalan Arshad genç Müslümanların her meslekte kendilerine benzeyen daha fazla Müslüman görürlerse hayallerinin peşinden gitmek için ilham alacaklarını da söyledi. Arschad atamasıyla ilgili olarakayrıca “Yargı dairesi çeşitliliği teşvik etmek için ellerinden geleni yaptılar  ve beni tayin ettiklerinde ilk başörtüsü takan hâkim olacağımı bilmiyorlardı.” dedi.

Liyakatle tayin edildi

Atama ile ilgili açıklama yapan, Mary’nin Aile Hukuku Odaları Eşbaşkanları, Arshad’ın tamamen liyakat esas alınarak yapılan atama kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Eşbaşkanlar Arshad’ın bu atamayı kesinlikle hak ettiğinin de altını çizdi.(ik)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş