Gündem

Norveç’te Bir İlk! Hoparlörlerden Ezan Sesi Yükseldi

Norveç’in Oslo şehrinde bulunan Mevlana Camii hoparlörden ezan okunabilmesi için gerekli olan resmî izni aldı. Ezan okunacak vakitler konusunda bir sınırlama bulunmazken, ilk etapta cuma namazı vakitlerinde hoparlörden ezan okunacak.
06 Haziran 2020
Norveç'te ezan açıktan ilk defa ISMG Oslo Mevlana Camii'nde okunacak.

Kovid-19 salgını sürecinde Avrupa’da bulunan pek çok camiden ilk kez hoparlörlerden ezan sesi yükseldi. Norveç İslam Toplumu Millî Görüş (ISMG) Oslo Mevlana Camii’nin de ezanın açıktan okunması için yaptığı başvuruya olumlu cevap geldi.

Konuyla ilgili bilgi veren ISMG Kurumsal İletişim Başkanı Mehmet Temel, Avrupa’daki diğer  camilerden ilham alarak  hoparlörden ezan okunması için başvuruda bulunmaya karar verdiklerini söyledi. Kovid-19 salgınından dolayı Avrupa’nın diğer ülkelerinde olduğu gibi Norveç’te de camilerin 2 ayı aşkın bir süre kapalı kaldığını belirten Temel, “Kısa bir süre önce alışkın olmadığımız bir şekilde sosyal mesafeyi koruyarak camilerde namazlarımızı kılmaya başladık. İlk önce cuma namazları ile cemaatle namaz kılmaya başladık, akabinde 3 vakit, şimdi de beş vakit namaz Norveç’teki 3 camimizde kılınıyor.  Alışa gelmemiş bir şekilde belirlenmiş alanlarda, kendi seccademizi getirerek, maske takarak ve diğer belirtilen hijyen kurallarına uyarak namazlar kılınıyor, abdesthanelerimiz kapalı. Bu süreçte cemaatimize bir motivasyon olsun diye diğer IGMG teşkilatlarının Avrupa’daki faaliyetlerinden ilham alarak biz de burada yetkili mercilere dilekçemizi gönderdik.” dedi.

Norveç’te ezanın ardından: “Diğer camilerde de hoparlörden ezan okunmasını umut ediyoruz.”

Başvuruda, Müslümanların bu ülkeleri daha da çok sahiplenmesi, sahiplenilmesi ve bu zor süreçte motive edilmeleri  için böyle bir adımın etkili olabileceğini belirttiklerini ifade eden Temel, yetkililerle hoparlörden ezan okunması için ses düzeninden, desibel yüksekliğine kadar ayrıntıları konuştuklarını da aktardı.  Temel “Ben Norveç doğumlu biri olarak şimdiye kadar ezanın hoparlörden okunduğunu hatırlamıyorum. Buralı Müslümanlar için bir ilk, Norveç’teki camiler arasında ilk bizim camimizde okundu. İnşallah bunun sayısı artar.” şeklinde konuştu.

Norveçli Müslümanlar başvurularına 3 hafta içinde olumlu bir yanıt almaktan mutlu. Ezanın ses yüksekliği belirlenmişken hangi vakitlerde okunacağı yönünde bir sınırlama yok.  Bununla birlikte şu aşamada cuma namazı vakitlerinde okunmasına karar verildi. Norveç’te ilk ezan 5 Haziran günü cuma vaktinde okundu, ileride bayram günleri, kandil gibi özel günlerde de belli vakitlerde okunması planlanıyor. (ik)

 

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş