Türkiye’den Emekli Olanlar “Minijob” İşlerinde Çalışabilecek

Türkiye’den Emekli Olanlar “Minijob” İşlerinde Çalışabilecek

Türkiye’den emekli maaşı alanlar, minijoblarda çalışırken emekli maaşı almaya devam edecekler. Yeni bağlanan emeklilik aylıkları da ödenecek.

Türkiye, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ve mavi kart sahiplerinin emeklilik maaşlarının devam edebilmesi için bazı yasal değişiklikler için adım atıyor. Yasal değişiklikler kesinleştiğinde, sigorta primi ödenmesi gerektirmeyen işlerde (minijob) çalışanlar Türkiye’den emekli maaşlarını almaya devam edecek. Yeni emekli aylıkları bağlananlar da maaşlarını alabilecek.

KANUN TEKLİFİ TBMM’YE SUNULDU

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ve Manisa Milletvekili Uğur Aydemir öncülüğünde bir grup milletvekili, söz konusu yasal düzenlemeyi “Bazı Kanunlarda ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” adı altında Türkiye Büyük Millet Meclisine getirdi.

Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun’a yapılan eklemeyle, yurt dışında bulunan vatandaşların kısa süreli çalışmaları hâlinde bağlanmış olan emekli aylıklarının devam etmesi ve bundan sonra bağlanacak olan aylıkların da ödenmesine imkan sağlanacak.

Kısa Süreli Çalışmaya Tabi İşler Yönetmelik İle Belirlenecek

Kanun değişikliği şu hükmü getiriyor: “Yurt dışında zorunlu sigortalılığa tabi olsa dahi kısa süreli çalışma olarak adlandırılan işlerde çalışanların aylıkları bu madde kapsamında değerlendirilmez ve kesilmez. Bu maddede geçen kısa süreli çalışmaya tabi işler, Sosyal Güvenlik Kurumunca çıkarılan yönetmelik ile belirlenir.”

Buna göre, kanunda geçen kısa süreli çalışmaya tabi işler, Sosyal Güvenlik Kurumunca çıkarılan yönetmelik ile belirlenecek. (ib)