Gündem

Almanya Koronavirüs Uyarı Uygulamasını Türkçeleştiriyor

Şu anda Almanca ve İngilizce versiyonları olan Korona Uyarı Uygulaması bir ay içerisinde Türkçe olarak da kullanılabilecek.
21 Haziran 2020

Almanya koronavirüs ile mücadelede uyarıcı olarak kullanmaya başladığı korona uyarı uygulamasını, ülkede en çok konuşulun diğer dillerde de yayımlayacak. İlk yayınlandığında Almanca ve İngilizce olarak mobil telefonlara indirilen uygulama daha sonra, Türkçe, Arapça, Rusça, Fransızca ve Rumence olarak da kullanılabilecek.

Korona Uyarı Uygulaması iPhone ve android sistemli telefonlara indirilebiliyor. Uygulama şu ana kadar 10 milyondan fazla telefona yüklendi.

Korona Uyarı Uygulamasının uyarı yapabilmesi için, enfekte olmuş olan kişinin kendisinin enfekte olduğuna dair bilgileri kendi telefonuna yüklemesi gerekiyor. Bunun için kendisine ilgili laboratuvardan verilen QR-Code numarasını girmesi ya da TAN numarası alarak bu tan şifresi ile hasta olduğunu telefonuna kaydetmesi gerekiyor. Hem kendisi hem de uyarı yapacağı kişinin telefonunun bluetooth ayarının açık tutulması zorunlu bulunuyor.

Korona Uyarı Uygulaması Eleştiri Topluyor

Almanya’da salgın hastalıkları izlemek ve gerekli tedbirleri ortaya koymakla görevli Robert Koch Enstitüsü tarafından hazırlanan korona uyarı uygulaması bazı yönleri ile büyük eleştiriye maruz kaldı. Eleştirilerin başında Almancanın yanı sıra İngilizceden başka dil seçeneklerine sahip olmaması geliyordu. Uygulama, telefon sisteminin Almanca dışında bir dilde olması hâlinde sadece İngilizce versiyonu yüklüyordu.

Gelen eleştiriler arasında uygulamanın sadece son bir kaç yılda üretilen yeni telefonlarda çalışıyor olması da yer aldı.

Uygulamanın sadece bluetooth üzerinden çalışması ise hem eleştiriye hem de övgüye yol açtı. Bluetooth sisteminin sürekli olarak açık olması şartıyla çalışan uygulama bu yönüyle eleştiri aldı. Ancak, uygulamanın merkezi bir server üzerinden değil de sadece bluetooth yoluyla çalışması özel bilgilerin başkalarının eline geçmesi riskini azalttığı için de takdir edildi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş