Avrupa’daki Türkiye Kökenlilerin Bu Yıl İzin İkilemi: Gitmek mi Kalmak mı!

Avrupa’daki Türkiye Kökenlilerin Bu Yıl İzin İkilemi: Gitmek mi Kalmak mı!

Almanya’da bu yıl vatandaşlar izine gitmeyi düşünüyor mu? Salgın izin planlarını nasıl etkiledi? Camia mikrofonu Avrupa’da vatandaşlara uzattı.

Burak Budak

Almanya’da gelecek hafta yaz tatili başlıyor. Normal şartlarda bu dönemde izin havasına giren vatandaşların kafası bu yıl yaşanan koronavirüs salgını nedeni ile karışık. Avrupa’da Türkiye kökenlilerin sıla yoluna çıkıp çıkmayacağı merak konusu. Camia olarak bu konuyu araştırdık ve vatandaşlara sorduk: “Bu yıl izin var mı?”.

Almanya’da bir süpermarket zincirinde çalışan Murat Kocatürk, Türkiye’ye gitme konusunda tedirgin olduğunu ifade ederken, “Tabii ki biraz korkuyoruz ailecek. Havalimanında, uçakta insanlar yan yana, her türlü insan yanınızda oluyor ve virüsün bulaşma riski daha çok yükseliyor. Bu yüzden Türkiye’ye bu sene gitmeyeceğiz.” diye kaydetti.

“Ben Ne Yapacağım Gidip de Orada”

71 yaşındaki Ahmet Ünyeli de bu dönemde seyahat konusuna pek sıcak bakmayanlardan. Ünyeli, Türkiye’ye gitme niyetinin olmadığını belirtirken, “Türkiye’ye gitsem 65 yaş üstü olduğum için akşam saat 20’den sonra sokağa çıkma yasağı var. İkincisi, gündüz otobüse binerken, dışarıda gezerken maskeyle dolaşmam gerek. Ben ne yapacağım gidip de orada?” diye konuştu.

Almanya’da bir bankada çalışan Berat Gider ise Türkiye’ye seyahat konusuna biraz farklı bakıyor. Bazı koşullara bağlı bu yaz Türkiye’ye gitmeyi düşündüğünü belirten Gider, “Özellikle gittiğimizde karantina uygulaması olacak mı olmayacak mı? İkincisi de izin süresi, bize uygun olur mu olmaz mı? Bu koşullara göre belli olacak.” ifadelerini kullandı.

“Sıla-i Rahim Yapmayı Düşünüyoruz”

Yine Almanya’da yaşayan Kerim Aydemir ise, bu sene arabayla Türkiye’ye gitmeyi düşündüğünü ifade etti. “Tabi bir tedirginlik muhakakkak ki var.” diyen Aydemir, “Fakat Rabbimin bizi koruyacağına inanıyor ve o şekilde sıla-i rahim yapmayı düşünüyoruz.” dedi.