Yazarlar

Yabancı Lise Diploması İle Almanya’da Üniversite Okuma İmkanı

Almanya dışından lise diploması alanlar, maalesef, diplomayı aldığı ülkeye bağlı olarak Almanya'da doğrudan üniversiteye başlayamıyor.
24 Haziran 2020

Liseyi Almanya dışında bitirmiş ve Almanya’da üniversite okumak isteyenler çoğu zaman beklenmedik sorunlarla karşılaşabiliyor. Aslında geldiği yerde liseyi bitirmiş ve üniversite okuma hakkını elde etmiş olmasına rağmen, kişi ne yazık ki otomatik olarak Almanya’da da üniversite okuma hakkını elde etmiş olmuyor.

Almanya’da üniversite okuyabilmenin birinci ve en önemli şartı üniversiteye giriş yeterliliği (Hochschulzugangsberechtigung) olma şartıdır. ögrenci, üniversiteye giriş yeterliliğini Almanya’da düz veya meslek lisesini tamamlayarak elde etmektedir. Almanya dışında liseyi bitiren bir öğrencinin Almanya’da üniversite okuyabilmesi için lise diplomasının, Almanya’daki lise diplomasına denk olması gerekir.

Liseyi Avrupa ülkelerinden birinde veya İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre ülkelerinde tamamlayanlar ve buralarda üniversite okuma hakkını kazananlar, genel olarak Almanya’da da üniversite okuma hakkını elde etmiş oluyorlar. Avrupa ülkelerinin haricinde bir yerde liseyi tamamlayanlar ise, genelde lise diplomasını elde ettiği ülkede iki veya üç sömestr üniversite okuduktan sonra, Almanya’da üniversite okuyabiliyorlar.

Eğer Almanya dışında elde edilen lise diploması Almanya’da denk tutulmuyorsa, üniversite ve yüksek okulların sunduğu, yaklaşık iki sömestr süren, üniversiteye hazırlık kursu ve derslerine (Studienkolleg) katılım sağlanabilir. Ancak bu kurslara katılım sağlayabilmek için öğrencinin Almanca dil bilgisi B1 seviyesinde olmalıdır. Hazırlık kursu bir değerlendirme sınavı ile son bulur. Değerlendirme sınavında öğrenci aynı zamanda dil bilgisini de kanıtlayarak Almanya’da üniversite okuma hakkını elde etmektedir.

Bütün bunların yanı sıra yabancı bir öğrencinin Almanya’da üniversite okuyabilmesi için dil bilgisi, vize ve oturum izni şartlarını da yerine getirmesi gerekir. Üstelik öğrenci finansal olarak güçlü olması gerekir. Yani üniversite eğitimini kendi veya ailesinin imkanlarıyla tamamlayacak maddi geliri olması gerekir.

01.01.2020 tarihi itibariyle öğrencinin aylık geliri en aşağı 853 avro olması gerekiyor. Almanya’da üniversite okuyan yabancı bir öğrencinin de sağlık sigortası zorunluluğu vardır. Gerekirse öğrenci sağlık sigortasını kendi cebinden ödemek durumundadır.

Bahsi geçen şartlardan bir tanesinin eksik olması halinde, üniversite kayıdı tehlikeye girer.

Pin It on Pinterest

Paylaş