Almanya’da Sosyal Medya Suçları Daha Ağır Bir Şekilde Cezalandırılacak

Almanya’da Sosyal Medya Suçları Daha Ağır Bir Şekilde Cezalandırılacak

Almanya, internet ortamında işlenen özellikle nefret suçları ile, tehdit ve taciz suçlarını daha ağır bir şekilde cezalandıracak. Sosyal medya platformları ilgili paylaşımları polise bildirmekle sorumu tutuldu.

 

Türkiye’de sosyal medyada işlenen suçların takibi ve platformların paylaşımlardan dolayı sorumlu tutulmasına yönelik yasal düzenlemeler yapılması tartışılırken, Almanya, konuya ilişkin üçüncü yasal düzenleme yaptı. Nefret, tehdit, taciz, ırkçılık ve Yahudi düşmanlığı suçlarının cezasını artıran ve sosyal medya platformlarını güvenlik birimlerine bildirimde bulunmakla sorumlu tutan yasa, Almanya Eyalet Temsilciler Meclisi’nde onaylandı.

İnternet ortamında işlenen yabancı ve Yahudi düşmanlığı motifli suçların ağırlaştırıcı sebep sayıldığı yasaya göre, hakaret, asılsız haber, kişilik haklarına saldırı gibi suçlar da cezalandırılacak.

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI SORUMLU

Almanya’da Eyalet Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yeni yasaya göre, internet ortamında işlenen suçlarının kolayca takip edilebilmesi için sosyal medya platformları ilgili kişilerin ip adreslerinin yanı sıra duruma göre şifrelerini de emniyet güçlerine vermek zorunda.

Öte yandan yasaya göre, yerel politikacılar, sağlık çalışanları ve gönüllü hizmet veren kişilerin adres gibi bilgilerinin paylaşılması da suç kapsamına alındı.

Yeni yasaya göre, Youtube, Twitter, Facebook, Instagram veya her hangi bir sosyal medya platformu, yasayla suç sayılan Yahudi düşmanlığı ve ırkçı söylemlerle, tecavüz veya tehdit içerikli paylaşımları hemen silmekle yükümlü tutuldu. Bununla birlikte bu platformlar ilgili paylaşımı yapan kişi ya da kişileri emniyet güçlerine bildirmek zorunda bırakıldı.