Dünya

Çin Şimdi de Moğolları Asimile Ediyor

2017 yılında Uygurca’nın, 2018 yılında da Tibetçe’nin Eğitim dili olmasını yasaklayan Çin yönetimi şimdi de özerk bölgelerden İç Moğolistan’da Moğolca eğitimi yasakladı.
01 Eylül 2020
İç Moğolistan'da eğitim dili Moğolca'dan Çince'ye dönüştürüldü.

Komünist Çin yönetimi Çin’in özerk eyaletlerinden İç Moğolistan’da (Nei Menggü; Moğolca: Öbür Monggol) eğitimin Moğolca yapılmasını yasakladı. Ağustos ayı ortasında başlayan yeni eğitim yılı dolayısıyla öğretmenler gizli bir toplantıya çağırılarak, bütün derslerin Çince olarak verilmesi talimatını aldı.

Bu karar karşı öğrenci ve velilerin yanı sıra öğretmenler de çeşitli gösteriler yapmaya başladı. Bazı kasabalarda, asker ve güvenlik güçlerinin okulları kuşatarak öğretmen ve öğrencilerin dışarıya çıkışlarına müsaade edilmedi.

Çin yönetimi, “öğretimde birlik ve ders kalitesinin artırılması” gerekçesi ile böyle bir kararın alındığını, Moğolca ve Korece dil derslerinin devam edeceğini açıklasa da, Moğollar bu gerekçenin doğru olmadığını savunuyor. Bölgede protestolar devam ediyor.

Öte yandan Çin yönetimi Moğolca sosyal medya platformu olan “Bainu” platformunu da kapattı. Çin’in yerli mesajlaşma platformu olan “WeChat” platformunda ise Moğolca eğitime dair tartışmalar yasaklandı.

Çin yönetimi daha önce de 2017 yılında Uygurca’nın, 2018 yılında da Tibetçe’nin Eğitim dili olmasını yasaklamıştı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş