Çin Yemek İsraf Edenleri Cezalandıracak

Çin Yemek İsraf Edenleri Cezalandıracak

Gıda israfına dikkat çekmek için “Boş Tabak” kampanyası başlatan Çin’de, kontrolörler lokantalarda ne kadar yemek yenildiğini denetliyor, tabaklarında yemek bırakanlar uyarılıyor. 5 kişiye en fazla 4 kişilik yemek veriliyor

Çin bir ay önce başlattığı “Boş Tabak” kampanyasıyla, yiyecek israf edenleri cezalandırmayı planlıyor. Kampanya başlangıcında Çinliler, ‘Kaç tabak yemek yiyeceğimize de devlet mi karışacak’ diye kampanyayı eleştirirken yerel idareler, lokantalara kontrolörler yerleştirdi.

Çin yönetimi, koronavirüs sebebiyle tarım ürünleri üretimindeki azalma sebebiyle gıda problemine dikkat çekmek için başlattığı gıda israfını önleme kampanyasını böylece bir ileri safhaya taşımış oldu.

GARSONLAR DA CEZALANDIRILIYOR

Boş tabak kampanyası çerçevesinde Çin’de herkese normalde yediğinden daha az sipariş verme mecburiyeti getirildi. Örneğin 5 kişilik bir masaya en fazla dört porsiyon yemek servisi yapılıyor. Kontrolörler ayrıca tabaklara konulan yemek miktarını denetliyor.

Yemeklerini tam olarak yemeyen müşterileri kontrolörlere bildirmeyen ve yemekleri çöpe döken garsonların işlerine son verilebiliyor. Çin polisi ayrıca, lokantaların çöp bidonlarını da kontrol etmeye başladı.

Boş tabak kampanyasıyla, yemek porsiyonlarının yarıya düşürülmesi ya da azaltılması, artan yemeklerin eve götürülmesi için restoranların kutular bulundurması isteniyor.

MÜŞTERİLER TARTILIYOR

Gıda israfına dikkat çekmek için, çoğu yerel idare lokantaların önüne tartı terazisi koydu. Yandaki bir levhada kaç kiloda ne kadar kalori yenilmesi gerektiği ve hangi gıdalarda ne kadar kalori bulunduğunu gösteriyor.

Uygulama 40 yaşın üzerindekiler arasında olumlu bulunurken, daha genç nesil yeme özgürlüklerinin kısıtlandığını ve devletin her şeye müdahale eder hâle geldiğinden şikayetçi.