Avrupa Midilli’deki Mülteci Dramına Hâlâ Tepkisiz

Moria mülteci kampında yaşayan 12 bin 500 mülteci açlık ve susuzlukla mücadele ediyor. AB ülkeleri kamptan sadece 400 kimsesiz çocuğu mülteci olarak kabul edecek.

Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki Moria mülteci kampının şüpheli şekilde yanmasının ardından 12 bin 500 mülteci aç ve susuz hayat mücadelesi veriyor. Kampta çıkan şüpheli yangının üzerinden 4 gün geçmesine rağmen binlerce sığınmacı sokaklarda kalıyor.

Başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği’nin ortak ve insani olarak çözülmüş bir mülteci politikasının olmadığı yönündeki eleştirilere rağmen Moria kampındaki mültecilerin ne olacağı bilinmiyor. Avrupa Birliği sadece 400 kimsesiz çocuğa koruma sağlayacak.

Moria mülteci kampında çıkan şüpheli yangının ardından binlerce kişi barınaksız kaldı.

YANGIN NASIL ÇIKTI?

12 500 kişinin yasadığı Moria mülteci kampının tamamen yanmasına yol açan yangının nasıl ve kimler tarafından çıkarıldığı da bir başka konu. Ancak ne Yunanistan ne de Avrupa Birliği bu konuda her hangi bir soru sormuyor.

Mülteciler, yangının Yunanlı göçmen karşıtları tarafından kasten çıkarıldığını iddia ederken, bu göçmen karşıtları Moria kampının yeniden kurulmasını önlemekle tehdit ediyor.

Kampta şüpheli bir şekilde çıkan yangının ardından binlerce mülteci barınaksız kalarak sokaklarda yaşamaya başladı.

ACİL GIDA ve BARINMA İHTİYACI

Yangının ardından Yunan hükümeti, sokakta kalan sığınmacıların barınması için yeni çadırlar gönderdiğini, yardım için de Mitilini limanına bir yolcu feribotunun yanaştığını açıkladıysa da yerel yetkili ve ada sakinleri mültecilerin tamamının adadan çıkarılmasını istiyor.

Yeteri kadar çadır ve barınak bulamayan mültecilerin bir kısmı ise mezarlıklarda ve ağaç altlarında uyuyor. Gıda ve su sıkıntısının yanı sıra ada sakinlerinin saldırılarından da korkuluyor.

Mülteciler mezarlıklarda da kalmaya başladı

AB, SADECE 400 ÇOCUK ALACAK

Midilli adasında tam insani dram yaşanırken, Avrupalı ülkeler ise sadece 400 kimsesiz çocuğu mülteci olarak alacak. 400 kimsesiz çocuk 10 Avrupa ülkesi tarafından alınacak.