Yazarlar

Lazerle Sünnet Uygulaması Olur Mu?

Şayet sağlık yönü ile bir sıkıntı olmayacaksa lazer metoduyla erkek çocukların sünnet (hitan) uygulamasında dinen bir sakınca olmaz.
16 Eylül 2020

Lazerli uygulamalar günümüzde oldukça yaygın hâle geldi. Hatta sağlık alanında da lazerli tedaviler yapılıyor. Bunun için de lazer ile sünnet yapılıp yapılamayacağı, lazer ile yapılan tedavilerin dağlama kapsamına girip girmeyeceği soruluyor. Meselâ, lazerle sünnet uygulaması olur mu? gibi sorularla karşılaşıyoruz.

Lazer, ışığın uyarılmış ışıma ile yükseltilmesini sağlayan bir optik düzenektir. 1960’lı yıllarda keşfedilmiş ve bu gün endüstriyel süreçlerde, mühendislik alanlarında, tıpta, bilimsel araştırmalarda, meteorolojide, fiber optik iletişim  ve savunma donanımlarında kullanılmaktadır.

Dağlama ise, vücutta ortaya çıkmış olan bir yara, ur ve kanamalarda ateşle müdahale edilmesidir. Dağlama hakkında  Peygamber Efendimiz (a.s.), “Üç şeyde şifa vardır, hacamat, bal şerbeti ve  dağlama; fakat ben ümmetimi ateşle dağlamaktan nehyederim.”1  buyurmuştur. Başka bir rivayette ise, «Fakat ben dağlama yoluyla tedaviden hoşlanmam.»2  buyurulmuştur. Buradan anlıyoruz ki, dağlama metodu câhiliye döneminde de bilinen ve uygulanan bir tedavi yöntemi idi. Öteden beri uygulanan bu metodun insan bedeninde tedavisi mümkün olmayan hasarlar bırakması nedeniyle Efendimiz (a.s.) tasvip buyurmamıştır.

Lazerle tedavi de asıl itibariyle bir dağlama sistemidir. Ancak lazer, bilhassa tıp alanında geniş bir kullanım alanına sahip olmuştur ve en hassas ameliyatlar dahi lazer sayesinde kolaylıkla yapılmaktadır. Lazer, ayrıca ufak ve düz bıçakların da yerini almış ve bıçak vazifesini görür hale gelmiştir. Bu anlamda bakılınca dağlamaktan farklılık arz eder. Dolayısıyla çok geniş bir kullanım alanına sahip olmuş olan lazer tedavisi dağlamadaki mahsurların elimine edilmesiyle de kullanılmasında sakınca olmayan bir yöntemdir.

Çocukların sünnet edilmesi (hitan) de bir ameliyattır. Bu ameliyatın lazerle yapılması da mümkündür. Bu ameliyatı yapan doktor zaten lazer ile nasıl çalışılacağını, diğer sünnet yapma şekillerine göre aradaki farkı çok iyi bileceği için, doktorun tavsiyesine uyulmak gerekir.

Ama, asıl olarak sağlık yönü ile bir sıkıntı olmadığı müddetce, erkek çocukların sünnet (hitan) uygulamasının lazer metoduyla yapılmasında bir sakınca olmaz. Allah en iyisini bilir.

  1. Buhârî, Sahîh, Tıp, 3.
  2. Buhârî, Sahîh, Tıp, 4.

Pin It on Pinterest

Paylaş