Gündem

Bamberg Başpiskoposu Schick’ten Müslümanlara Karşı Nefret Söylemlerine Tepki

Bamberg Başpiskoposu Ludwig Schick Müslümanlara karşı nefret söylemleri ile oylarını artırmaya çalışan popülist partileri eleştirdi.
22 Eylül 2020
Bamberg Başpiskoposu Ludwig Schick @ Facebook

Bamberg Başpiskoposu Ludwig Schick “Toleranz – Schaffen wir das?” (türk. Hoşgörü – Başarabilir miyiz?) adlı kitapta yayımlanan makalesinde İslam’ı ve Müslümanları hedef alan siyaset anlayışını eleştirdi. Korku ve nefret söylemleri ile oylarını artırmaya çalışmanın hukuk devleti düşüncesine aykırı olduğunu ve bu eylemin toplumda düşmanlık duygularını kabarttığını belirtti.

Artan şiddet olaylarını, güdülen kin ve nefretin meyveleri olarak değerlendiren Başpiskopos Schick, “Yaşananları büyük bir endişe içinde izliyorum“ şeklinde ifadeler kullandı. “Aşırılık“ kavramıyla yaygın İslam anlayışının birbiri ile örtüşmediğini, İslam medeniyetindeki çeşitliliğin inkar edilemeyecek olduğunu dile getiren Schick, „Bunun aksini iddia edenlerin karşısında devlet, toplum ve kilise durmalı“ dedi.

Müslümanların İnanç Özgürlükleri Hukuksal Açıdan Güvence Altında

Müslümanların din ve inanç özgürlüklerinin hukuksal açıdan güvence altında olduğunu belirten Schick, çoğulcu toplumlardaki etnik, dilsel, dinsel ve kültürel dokuya dikkat çekti. Bu dokunun zarar görmemesi için eleştirilerin nefrete dönüşmemesi gerektiğini ve sorunların sokaklarda değil hukuksal yollardan çözümlenmesinin önemini vurguladı.

İslam demokrasiyle bağdaşmıyor söylemine ise “İslam hukuku müslümanlardan bulundukları devletin hukuk düzenine saygılı olmalarını istiyor, bundan dolayı bu söylemi doğru bulmuyorum” diye konuştu.(fy)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş