Yazarlar

Macron Baş “Ayrılıkçı”dır!

"Macron başarısızlıklarının üstünü “resmî İslam düşmanlığı” ile örtemeyecek."
19 Ekim 2020

Fransa, 1789 Fransız Devrimi ile tüm dünyaya örnek olmuş bir ülke. Fransızları tebrik etmek lazım, o tarihten beri işleri güçleri devrim. Devrimi bir de cumhuriyetçilikle pekiştirmişler ki, şu anda 5. Cumhuriyeti yaşıyorlar. Fakat şu andaki iktidarın “Ayrılıkçı Fikirlerle Mücadele Yasası” uygulamaya geçerse bu da gizli bir 6. cumhuriyet olacak.

Şu anda Emmanuel Macron’un Cumhurbaşkanı olduğu bu ülkede “özgürlük, eşitlik ve kardeşlik” bu ülkenin resmî sloganıdır. Ama ülkede, özgürlükten, eşitlikten ve kardeşlikten bahsetmek giderek zorlaşıyor. Ve şimdi 9 Aralık’ta Bakanlar Kuruluna sunulacak olan yasa tasarısı ile ülkedeki Müslümanlar resmen ve bizzat “cumhuriyet” tarafından hedef tahtasına oturtulmuş durumda olacak.

Nitekim bunun işaretlerini daha yasa tasarı olarak bile Bakanlar Kurulu’na gelmeden görüldü. Müslümanların okulları, camileri polis operasyonlarına maruz kaldı. Bazı valiler, otobüslere dahi başörtülülerin alınmasının yasaklanmasını istiyor.

Daha geçen hafta Paris’te bir okulu “terörist” aramak için operasyon yapan, 8-14 yaşlarındaki öğrencileri teröristlermiş gibi tehdit eden o “muhteşem operasyon”un sonuçlarına ulaştığımızda ise, Macron’un gerçek amacını tam olarak görebiliyoruz.

Macron Fransa’ya umut vadeden birisi olarak iktidara yürüdü (La République en Marche). Ama Sosyalist olarak başladığı siyaset hayatında öylesine başarısız oldu ki, bırakın Afrika’yı, Avrupa’yı, Lübnan’ı Fransa’da bile kimse kendisini artık umut olarak görmüyor.  Yolda kaldı, nerdeyse topalladı. Fakat, bu topallamasından kurtuluş yolu olarak “İslam’ı yeniden dizayn etme”yi buldu. Öyle ki, ülkesindeki aşırı ırkçılarla faşistleri bile bu konudaki cesareti ile şaşırttı. Böylece Macron kendisini ülkede yeni bir kahraman olarak ilan etme hazırlığında.

Yanıldığını anlaması geç olabilir

İslam’ı ne Macron’un hatta ne de bir Müslüman’ın dizayn etme hakkı ve yetkisi yoktur. Hadi bunu bilmiyor; Müslümanları korkuttuğu, tehdit etiği ve Fransız cumhuriyetinin 1905 yılında bir başka cumhuriyet ilkesi olarak kabul ettiği Laicitë’yi de ihlal ediyor.

Devlet, İslam ve Müslümanlar karşısında tümden ve resmen karşıt, muhalif ve yasal güç kullanma hakkını kazanırken Laicitë’den bahsetmek mümkün değil.

Macron başarısızlıklarının üstünü “resmî İslam düşmanlığı” ile örtemeyecek. Bu haliyle kendisi bizzat baş ayrılıkçı konumuna düşmektedir. Bu arada Fransız siyasal hayatında “ayrılıkçı” suçlamasının bir Fransız sömürge terimi ve “Fransız” olmayanlar için manasının “baskı, saldırı, idam ve hapis” olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Salut France!

Pin It on Pinterest

Paylaş