Yazarlar

Otomatik Finansal Bilgi Paylaşımı -II-

Bankaya yurt dışı adresi, yurt dışına ait (cep) telefon numarası ve(ya) yurtdışına ait bir mail adresi veren herkesin bilgileri aktarılacaktır.
19 Ekim 2020

Son sayımızda otomatik finansal bilgi paylaşımı konusu hakkında en sık sorulan soruların bir kısmını ele almıştık. Bu sayımızda ise kalan soruları cevaplamaya ve kısa bir özet geçmeye çalıştık.

Çifte vatandaş olanların bilgileri de paylaşılacak mı?

Bir önce ki sayımızda da belirttiğimiz gibi otomatik finansal bilgi paylaşımı için kişinin vatandaşlığı bir önem taşımaz. Çifte vatandaşlar için de genel paylaşım kriterleri geçerlidir.

Hangi kuruluşlar bildirimde bulunacaklar?

Yalnızca aşağıda belirtilen 4 tür finansal kuruluşlar bildirimde bulunacaklar:

1. Mevduat kuruluşları (genel olarak bankalar)

2. Saklama kuruluşları (saklama bankaları vb.)

3. Yatırım kurumları (yatırım bankaları ve fonlar gibi)

4. Belirli sigorta şirketleri.

Pasif, yani hareketsiz, hesaplar hakkında da bilgi verilecek mi?

Son 6 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmamış ve bakiyesi 1.000 ABD dolarını geçmeyen bir hesap hakkında bilgi verilmeyecek.

Kapatılmış bir hesap hakkında bilgi verilecek mi?

Bunun için hesabın kapatıldığı yıl baz alınır. Yıl içerisinde kapatılan bir hesabın bilgisi takip eden yılda paylaşılacaktır. Örneğin 2020 yılı içerisinde kapatılan bir hesap hakkında 2021 yılında bilgi verilecektir. Ancak 2019 yılında kapatılan bir hesap hakkında 2021 yılında bilgi verilmez.

Otomatik finansal bilgi paylaşımından dolayı vatandaş çifte vergi mi ödeyecek?

Çifte vergilendirme yapılmayacaktır. Kişi elde ettiği geliri, geliri elde ettiği ülkede vergilendirdiği takdirde, ödediği meblağı mukim olduğu ülkede ödemesi gereken vergi tutarından düşebilecektir.

Herhangi bir şekilde otomatik finansal bilgi paylaşımının dışında kalmak mümkün mü?

Paylaşım kriterlerini taşıyan herkesin bilgileri paylaşılır. Bu durumda otomatik finansal bilgi paylaşımının dışında kalmak mümkün değildir.

Peki son olarak otomatik finansal bilgi paylaşımı hangi durumlarda gerçekleşir ve gösterge bulunan her vatandaş bildirilecek mi?

Gösterge bulunan vatandaşlarla irtibata geçilebilir ve kendilerinden nerede mukim olduklarını gösteren bir beyan istenebilir. Kişi Türkiye’de mukim olduğunu beyan eder ve belgelerse, bu kişi hakkında bildirimde bulunulmaz.

Yani özetleyecek olursak, bankaya yurt dışı adresi, yurt dışına ait (cep) telefon numarası ve(ya) yurtdışına ait bir mail adresi veren herkesin bilgileri aktarılacaktır. Otomatik finansal bilgi paylaşımı yurtdışı bağlantısı emaresinin var olması durumunda gerçekleşir.

Pin It on Pinterest

Paylaş