Aile

Sevginin Beş Dili

Herkesin kullandığı bir sevgi dili vardır, sevgisini farklı şekilde belli eder. Kişinin kendisinin ve sevdiklerinin sevgi dilini bilmesi ailedeki huzur ve mutluluğu artıracaktır.
Tuba Çapkın
19 Ekim 2020

Kadın: “Yok, Tuba hanım. Ben artık onun sevgisine inanmıyorum.’’

Erkek: “İnanmıyorum ne demek?”

Kadın: “Sevmiyorsun!’’ ‘’Tuba Hanım, seven adam sevdiğini söylemez mi?’’

Erkek: “Tuba Hanım seviyorum tabi. Sevmesek bu kadar birlikte yaşar mıydık?’’

Çift terapisinde çiftlerden biri sevgisini dile getirdiğinde yukarıdaki gibi bir diyalog oluşabiliyor. Belki okurken içinizden benim yerime kadın için ‘’ Evet söylemesi gerekir’’ yada  ‘sevgi sadece sözle olmaz’’ demiş olabilirsiniz.

İnsanın yaşının kaç olduğu hiç önemli değil. Zira her insan her yaşta ve her dönemde sevilmek, değerli olmak, önemsenmek ve kıymetli olmak ister. Bu kadın için de, erkek için de böyledir. Yıllardır evli olan çiftler de kimi zaman tereddüte düşebilir “artık sevmiyor’’ hissine kapılabilir. Bu da çiftin sevgilerini ifade ediş şekilleri ile anlayış şekillerinin farklı oluşundan kaynaklanabilir.

Gary Chapman’a göre sevgiyi ifade etmenin ve anlamanın 5 dili vardır. Sevgili Camia okurları, gelin birlikte bu dillerin ne olduğuna bakarken aynı zamanda ‘’benim sevgi dilim hangisi ve eşimin hatta çocuğumun sevgi dili hangisi’’ diye bir test edin.

1. Onay sözleri

Onay diline sahip insanlar sevdiklerine iltifatlarda bulunurlar. Onu ne kadar sevdiklerini, gurur duyduklarını, mutlu olduklarını dile getiriler. Aynı şekilde sevildiklerini anlamak için de onay sözcüklerine ihtiyaçları vardır.

2. Kaliteli Zaman

Sevdiği ile vakit geçirmek kaliteli zaman dilini kullanan insanlar için büyük önem taşır. Beraber yenilen bir yemek, birlikte yapılan bir yürüyüş, evde çay eşliğinde yapılan ikili bir sohbet. Bunları yaşadıklarında sevildiklerini, değerli olduklarını hissederler.

3. Hediyeler

O çok istediği şeyi alıp ona hediye edebilmek için özel günleri bekleyen, hoşlandığı tarzı bilen, gittiği yerden eli boş dönmeyen kişilerin sevgi dili hediyeler olabilir. Karşısındakinin gözlerindeki mutluluk onları mutlu ettiği gibi onlarda özel günlerde şaşırtılmak, gittiği yerden bir hatıralık ile hatırlandığını bilmek isterler.

4. Hizmet

Çok konuşmak yerine icraat göstermek. Hizmet dilinde onları kısaca bu şekilde tanımlaya biliriz. Mobilya kurarlar, söylenmeden çöpü çıkarır, ev işlerinde yardım ederler, araba ile istediği her yere götürüp getirir, kağıt işlerini hallederler. Diğerine yardım etmek, onun yükünü hafifletmek de bir sevgi ifadesidir. Bu sevgi dilini erkeklerde çok gördüğümüz gibi, annelerin de çocuklarına karşı birçok defa bu dili kullandıklarını söyleyebiliriz. Bütün bunlar görülmediğinde veya karşılık bulmadığında hayal kırıklığı, değersizlik duygusu ve sevilmeme hissi oluşabilir.

5. Temas

Sevgi dili temas olan kişiler dokunmak, kucaklama, okşamak, elini tutmak ister. Onlar için bir sarılmanın anlamı onlarca kelimeden daha fazladır. O hâlde çokça temas kurdukları gibi karşısındaki insandan da bunu beklerler. Hiç beklenmedik bir anda yolda yürürken elinin tutulması sevildiğinin ifadesidir.

Umarım hem kendi sevgi dilinizi, hem de sevdiğinizin sevgi dilini keşfetmişsinizdir. Elbette sadece bu dillerden biri değil, birkaçının karışımını kullanıyor olabilirsiniz. Ama diğerlerinden daha baskın olan sizin sevgi dilinizdir. O halde bunu sevdiğinize söyleyin. “Bana sevgini belli etmek için…” yapmalısın deyin. Siz de onun sevgi dilini arada kullanmaya başlayın. Tıpkı sevdiğiniz bir ülkenin dilini konuşmaya çalışır gibi. Size katlanarak geri dönecektir. Sevgi paylaştıkça çoğalır.

* Tuba Çapkın Pedagog ve Sistemik Aile Terapistidir. systemische-familientherapie.pro

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş