Yazarlar

Nasipten Öte Köy Yok Mudur?

Yaşam çoğu zaman seçimlerimizden ibarettir.
19 Ekim 2020

Evlenmek isteyip de uygun bir eş adayı ile karşılaşamayanlar zaman zaman, “Evliliğe hazır olduğumu düşünüyorum. Uzun zamandır da uygun bir eş arayışındayım. Lakin uygun bir eş adayı çıkmadı karşıma. Çabalıyorum, uğraşıyorum ve nasibimi arıyorum ama durumumda bir değişiklik yok.” diye hayıflanıyor.

Atalarımız nasipten öte köy veya tol yoktur derler. Nasipten öte köy olarak adlandırdığımız o yer Allah’ın bize hazırladığı yaşam köyü- ona ve ondan türeyen yolları.  Yaşam boyu birçok şeyi hazır buluruz; ismimizi, ailemizi, boyumuzu, göz rengimizi, aklımızı, kardeşlerimizi, maddi varlığımızı, nerde doğduğumuzu, dinimizi ve aklımıza gelmeyen, kimliğimizi oluşturan birçok şey daha. Köyümüzün bazı özelliklerini beğeniriz, bazılarını beğenmeyiz, beğendiklerimize şükrederiz, beğenmediklerimizi eleştiririz.

Köye giden yollar veya köyden çıkan yollar da seçimlerimizdir. Şöyle baktığımızda çoğu zaman seçimlerimizden ibarettir yaşam. Çoğu zaman neyi neden niçin seçtiğimizin farkında bile değiliz. Eşimizi, işimizi, yaşayacağımız şehir, arkadaşlarımızı seçeriz.  Kendimizden ve yaşamamızdan beklediklerimize ve sunulan imkânlara göre yaşam yoluna devam etmeye çalışırız.

Nasıl olursa olsun her seçim bir kaybediş ve vazgeçiştir. Tercih bize kalmış. Yaşamda seçimlerimiz de hazır bulduklarımız da bizi şekillendiriyor. Özellikle seçimlerimizi yaparken içimizde taşıdığımız ve davranışlarımıza yansıttığımız değerler önemlidir.  Örneğin; mutlu olmak ya da yaşamaktan zevk almak için seçimler yapmak zordur. Bunlar daha çok iç değer ve yaşama yaklaşım biçimimizdir. Bununla birlikte Allah’ın yaşam boyu bize sunduğu yaşam biçimine karşılık kanaat ve tevekkül gösterebilmektir.

Bizler olayların sadece görünen kısmını görür anlar ve ona göre yorum yaparız. Halbuki olayların bizim bilmediğimiz nice hikmetleri vardır. Bunu ancak Allah bilir. Ve böyle düşünmek, buna inanmak insanı rahatlatır. Teslimiyet, O’na teslim olup kontrolü güvenilir bir yere bırakmaktadır. Bakara suresi 2016 ayet bu konuda aklımızda bulunmalıdır.

İnsan olmanın erdemi sabredebilmektir. Kaderine ve kaderinin getirdiklerine sahip çıkmaktır. Nasipten öte köyü ararken, yaşadığın köyün güzelliğine odaklanabilmektir.

Pin It on Pinterest

Paylaş