Yazarlar

Köpekle Camide Banka Dekontu Arayan Berlin Polisi

Berlin Mevlana Camii sadece Berlin’in değil, Almanya’nın en köklü camilerinden birisi. Yoğun Müslüman nüfusuna sahip olan Kreuzberg semtinin tam göbeğinde.
30 Ekim 2020

Geçimini helal kazançtan elde eden nice doktorlar, avukatlar, öğretmenler, esnaf orada yetişti. Toplum içinde örnek şahsiyetler olarak gösterilen nice insan oradan aldığı manevi eğitim sayesinde toplum tarafından sevildi. Fakat her meyve veren ağaçta olduğu gibi, bu meyve veren çınar da zaman zaman taşlara maruz kaldı. Cami kundaklamasından tutun, camiye gönderilen veya bırakılan silah kurşunlarına, oradan hakaret mektuplarına kadar her türlü hakaret, tehdit ve saldırıyı gördü Mevlana cemaati ve Mevlana Camii’nin o mübarek duvarları.

Bu saldırıların hiç biri, dolandırıcılık suçlaması ve terör yuvasına baskın yaparcasına veya bir çeteyi derdest edercesine Berlin polisinin 150 kişi ile gelip sabah namazında baskın yapması kadar dokunmamış.

İddia ve suçlama ne? Korona salgını sürecinde maddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacak olan kuruluşlara sunulan acil maddi destek programından yardım almak.

Burada asıl üzerinde durulması gereken mesele, polisin, yardım başvurularını alan ve ödemeleri yapan Berlin Yatırım Bankası’nın ve savcılığın iddialarının doğruluğunu tespit edebilmek için neden nerdeyse bir ordu ile baskına gelmiş olması. Zira, bir mektupla, bir telefonla, yardım için yapılan başvurunun haklılığını denetlemek için görüşme yapmak mümkün. Gelinir, caminin 1 yılın girdisi-çıktısı, korona sürecinde camilerin kapatıldığı andan itibaren uğradığı kayıbın bilgi ve belgeleri, başkan ve yönetim kurulunun listeleri istenebilirdi. Çok basit bir telefon görüşmesiyle ‘yarın denetlemeye geliyoruz’ diyerek müfettişler gönderebilirdi camiye.

Böyle 150 kişilik bir ordu gerektirmeyen ve soruların cevabını gayet olağan imkanlarla ortaya çıkarabilecek en az 25 yol vardır. Burada soru şu: Savcılık ve polis neden 1’den değil de 26’dan sonra saymaya başladı? Hadi defterleri ve girdi çıktıları ele almak istiyorsun, o zaman neden köpek getiriyorsun? Cemaati korkutmak için mi yoksa cami odalarında uyuşturucu veya patlayıcı aramak için mi? Yoksa caminin banka hesabı dekontlarını araması için mi?

Buna karşılık cami cemaati polis baskını esnasında gerçekten de vakarlı davrandı. Cemaat o polis gürültüsüne rağmen namazını bile bozmadı.

Pin It on Pinterest

Paylaş