Dünya

Çin, Nanguan Camisinin Kubbe ve Arapça Yazılarını Söktü

Çin'de ünlü Nanguan camisi tamir sonrasında ucubeye döndü. İngiliz diplomat Christina Scott: “Eyvahlar olsun! İçi öyle güzeldi ki. Şimdi sadece soğuk ve ruhsuz bir iç mekanı var.” dedi.
03 Kasım 2020
Nanguan cami, restorasyon adına, tamamıyla cami özelliğinden uzaklaştırıldı

Çin yönetimi ülkedeki Müslümanlara karşı uyguladığı baskıları farklı şekillerde sürdürüyor. The Telegraph gazetesinin haberine göre, Çinli Müslümanların ağırlıkta olduğu ülkenin batısındaki Ningxia Eyaleti’nin başkenti Yinchuan’daki Nanguan camiinin kubbeleri, Arapça yazıları ve cami dekorasyonunda kullanılan süslemeleri tamamen kaldırıldı.

Gazetenin yayınladığı ve caminin önceki ve sonraki durumunu gösteren fotoğrafta, yeni şekli ile her hangi bir cami özelliği görünmüyor. Gazete haberine göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığı, tarihi caminin bu şekilde restore edilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Bakanlık açıklamasında, “Çin’deki İslam ve diğer dinler üzerindeki kısıtlamalar konusunda derinden endişeliyiz. Çin’i, anayasasına ve uluslararası yükümlülüklerine uygun olarak din ve inanç özgürlüğüne saygı göstermeye çağırıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

PEKİN BÜYÜKELÇİ YARDIMCISI DUYURDU

Restorasyon sonrasında her hangi bir cami özelliği kalmayan bina ile ilgili ilk bilgiyi İngiltere’nin Pekin Büyükelçi Yardımcısı Christina Scott Twitter’deki hesabından verdi.

Caminin yeni hali. İngiliz diplomat Scott’un dediği gibi ruhsuzlaştırılmış. @CScottFCDO

Scott, “Nanguan cami, amacını gösteren herhangi bir sanattan arındırılmış. Komşu restoranlar ve dükkanlar kapalı ve boş, yoksa “yenileniyor mu?” yazarak cami restorasyonuna tepkisini dile getirdi.

Scott bir başka twitinde de “Eyvahlar olsun! İçi öyle güzeldi ki. Şimdi sadece soğuk ve anlamsız bir iç mekanı var.” dedi.

Jin Xu: “1990 yılında 6 sınıfta iken, ‘Kendi Eyaletinizin Resmini Yapın’ yarışmasında bu camiin resmini yapmış ve birinci olmuştum.” @xujnx

RESMİNİ YAPTIĞIM CAMİ BENİ BİRİNCİ YAPMIŞTI

İngiliz diplomatın twitine cevap yazan Jin Xu isimli Çinli sanat tarihçisi de camiin önceki resimlerini yayınladı. Jin Xu: “1990 yılında 6 sınıfta iken, ‘Kendi Eyaletinizin Resmini Yapın’ yarışmasında bu camiin resmini yapmış ve birinci olmuştum.” yazdı. Jin Xu ayrıca, geçen yaz aylarında çektiği resimleri de yayımladı.

Şimdi caminin bu güzelliği tamamıyla yok edildi. @xujnx

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş