Dünya

“Hem Müslüman’ım, Hem de Amerikalı”

ABD'de, Indiana eyaletinin ilk Müslüman senatörü seçilen Filistin asıllı Fady Qaddoura, 2005 yılındaki Katrina Kasırgası’nda evsiz kaldıktan sonra, sosyal ve kamu hizmetlerine girmeye karar vermiş.
Mehmet Ulutaş
25 Kasım 2020
Indiana eyaletinin ik Müslüman senatörü seçilen Fady Qaddoura ailesi ile birlikte.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan son seçimlerde Filistin asıllı politikacı Fady Qaddoura Indiana’nın ilk Müslüman eyalet senatörü seçildi. Qaddoura, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu bir bölgede Müslüman ve Demokrat Partili olarak kazandığı seçimlerle tarih yazdı. Qaddoura böylece, toplam 50 senatörlü Indiana Eyalet Senatosu’ndaki 11 Demokrat senatörden biri oldu. Brooke Anderson, The New Arab portalında Fady Qaddoura’nın hikâyesini yazdı. Qaddoura ile ilgili yazı özetle şöyle:

Hedefinin, yerel problemlere herkesin razı geleceği ortak çözümler üretmek olduğunu söyleyen Fady Qaddoura’ın çok ilginç bir hayat hikâyesi var. Qaddoura, 2005 yılında Louisiana’daki New Orleans Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri üzerine mastır yaparken Katrina Kasırgasına yakalanmış.

“KASIRGADAN SONRA SOSYAL HİZMETE KARAR VERDİM”

3 haftalık bebeği ve eşiyle bir anda evsiz kalan Qaddoura, gönüllülerden, STK’lardan ve hükûmetin ilgili dairelerinden aldığı yardımlarla ayakta kalabilmiş. Bu zor zamanlarda aldığı karşılıksız yardımlardan çok etkilenen Qaddoura, aldığı ani bir kararla mastırı bırakmış ve hayatını halka hizmete vakfetmeye karar vermiş. Bunun için de siyaseti seçmiş. Hayatını ve eğitimini 180 derece değiştirmiş ve kamusal hizmet konusunda kendini daha donanımlı hâle getirmek adına iki mastır ve kamu idaresi hakkında bir doktora yapmış.

Qaddoura, “Ortadoğu’da yaşayan insanlar imkânları kısıtlı da olsa birbirlerini gözetirler ve komşularına sevgi ve tutkuyla yardım ederler. Aynı kültürü Indiana’ya da getirmek istiyorum.” diyor Qaddoura.

“3 KONUYA DAHA ÇOK EĞİLECEĞİM”

Fady Qaddoura’nın senatör olarak üzerinde duracağı 3 konu var: 1. Eğitim eşitliği,  2. Sağlık hizmetlerinin genişletilmesi, 3. Küçük ölçekli işletmelere pandemideki kayıplarını kapatabilmesi için yardım.

Qaddoura, sivil toplum kuruluşları ile eyaletteki işinde zaten bu konularda çalıştığı için üretilecek çözümlerin ve yapılacak iyileştirmelerin halkı nasıl memnun ettiğini ilk elden görmüş birsi. Qaddoura’nın bilgi işlem, politika ve devletin işleyişi konularında donanımlı, yüksek eğitimli ve çok tecrübeli olması gibi özellikleri, benzeri birçok politikacıda olmayan özellikleri. Zaten yüksek donanımlı ve eğitimli olması seçmenlerin dikkatini çekmiş ve seçilmesinde çok önemli rol oynamış.

“HEM MÜSLÜMAN’IM, HEM DE AMERİKALI”

Filistin, Ramallah doğumlu olan Fady Qaddoura Amerika’ya göç ettikten sonra iki kimliğini, yani hem Amerikalı ve hem de Müslüman olmasını uzlaştırması gerektiğini farketmiş. Qaddoura, her ne kadar arada kültür, lisan, insanlar arası ilişkiler ve günlük aktivite farklılıkları olsa da, yaşadığı süreç sonunda, hem Amerikalı hem de Müslüman olmayı birbiriyle bağdaştırmış durumda.

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş