ALMANYA
Gündem

Almanya’da Yeni Korona Yardımı: Dernek, Şirket ve Kuruluşlara 17 Milyar Euro Destek

Almanya’da şirket, kuruluş ve derneklere yapılması planlanan 17 milyar Euroluk yeni koronavirüs acil yardımıyla ilgili başvurular başladı.  
27 Kasım 2020
@Shutterstock

Almanya’da şirket, kuruluş ve derneklere yapılması planlanan 17 milyar Euroluk yeni koronavirüs acil yardımıyla ilgili başvurular başladı. Yardımın aralık ayında da devam etmesi bekleniyor. Peki kim ne kadar yardım alabilecek? Başvurular nereden ve nasıl yapılıyor? Camia, sizin için konuyla alakalı detayları derledi.

Kimler Acil Yardımdan Faydalanabilecek?

Acil yardımdan, korona tedbirleri kapsamında kapatılan tüm ticari şirket, dernek ve kuruluşların yararlanabileceği açıklandı. Özellikle restoran, kafe, bar ve gece kulüplerinin bu yardımdan faydalanabileceği ifade edildi. Ayrıca yüzme havuzları, fitness, masaj, tiyatro ve sinema salonlarının da yardım alabileceği kaydedildi.

Yardım Miktarı Ne Kadar Olacak?

Yapılacak yardımın miktari ilk etapta Kasım 2019’da yapılan ciroya göre belirlenecek. Buna göre 50’nin altında çalışanı olan iş sahiplerine, o ayda ulaşılan miktarın yüzde 75’i ödenecek. Daha büyük iş yerleri için ise bu yüzde daha düşük olacak. Kasım ayında henüz resmî olarak kurulmamış şirketlerin ise 2020’nin kasım ayındaki cirosuna bakılacak. Hükûmetin bu uygulamayı aralık ayı için de sürdürmesi bekleniyor. Öte yandan serbest meslek sahibi kişiler de 5 bin Euro’ya kadar yardım alabilecek.

Evlere Servis Satış Yapan İşletmelerin Durumu

Genel itibariyle evlere servis yapan ticari işletmelerin, Kasım 2019’da yaptıkları cironun yüzde 25’ini yine aynı şekilde servis hizmeti ile yapabilmelerine müsade veriliyor. Bu şirketler ile alakalı ise şu önemli hususa dikkat edilmesi gerekiyor; mekân sahipleri, Kasım 2019’da sadece dükkânda oturup tüketilen yiyecek ve içeceklerden kazanılan miktarın yüzde 75’ini yardım olarak alabilecekler. Buna karşılık ise diledikleri kadar paket servisi yapabilmelerini müsade veriliyor.

Toplam Ne Kadar Yardım Yapılacak?

Yapılacak toplam yardımın 15 milyar euro olduğu açıklandı. Aralık ayında da devam ettirilmesi planlanan yardımın toplam 17 milyar Euro’ya ulaşması bekleniyor.

Başvurular Nereden ve Nasıl Yapılıyor?

Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, yardımlar için başvurular bu haftadan ittibaren başladı. Şirket, kuruluş ve dernekler için başvuruların sadece vergi uzmanları tarafından Almanya’daki tüm eyaletler tarafından ortak kullanılan bir IT platformu üzerinden yapılabileceği belirtildi Serbest meslek sahiplerinin ise başvuruları Ekonomi Bakanlığı’nın internet sayfasından gerçekleştirebilecekleri kaydedildi.

Ödemeler ne zamandan itibaren başlayacak?

Alman hükûmeti, ilk ödemelerimn (başvurulan miktarın yüzde 50’si olmak üzere) kasım ayı sonunda yapılacağı sözünü verdi. Bu miktar azami olarak 10 bin Euro olarak belirlendi.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş