Gündem

“Göçmen Düşmanlığına Karşı Dezinformasyon Aşısı Lazım”

Son bir yıl içinde göçmenler aleyhine Almanya, İtalya, İspanya ve Çek Cumhuriyeti'nde yayımlanan 1500 haberi inceleyen araştırma, haberlerin çarpıtılması ve bağlam dışı olarak verilmesine karşı antikor üretebilecek bir dezinformasyon aşısı geliştirilmesini önerdi.
29 Kasım 2020

Avrupa Birliği ve Avrupa’da faaliyet gösteren çeşitli vakıflar tarafından desteklenen bir araştırmada, ana akım medya dahil, medyada göçmenler aleyhine yayımlanan ve doğru olmayan haberlerin ancak bir “dezinformasyon aşısı” ile önlenebilceği ifade edildi.

“Avrupa Birliğinde Korku ve Yalan: Göçle ilgili yanlış haberlerle mücadele ve alternatif söylemler” isimli araştırmada, göçmenler aleyhindeki doğru olmayan haberlerin bizzat kendisinden ziyade, haberleri yazan, yayımlayan ve diğer karar verici aktörlerle ilgilenilmesinin, göçmen karşıtlığı ve ayrımcılığına karşı daha etkin olacağı vurgulandı.

2019 ilkbaharı ile Temmuz 2020 tarihleri arasında Almanya, İtalya, İspanya ve Çek Cumhuriyeti’nde yayımlanan yaklaşık 1.500 haberi inceleyen araştırmacılar, bu şekilde medyada göçmenler aleyhine yer alan, çarpıtılmış, bağlam dışı ve doğrulanma imkanı olmayan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söylemek yerine, bu tür dezinformasyona karşı antikorların üretimini artıran bir aşı geliştirmek gerektiğine vurgu yaptı.

Avrupa’da göçe ve göçmene karşı tutumun değişmez göründüğüne de işaret edilen araştırmada, buna rağmen göçmenler aleyhine aşırı bir kanaati olmayan çoğunluğun da doğru bilgilendirilmesinin önemi ortaya konuldu.

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş