Dünya

Çin, Yüzlerce Uygur İmamı Tutukladı

Çin, Doğu Türkistan’da cami yıkımlarının yanı sıra, imam ve diğer dinî görevlileri tutuklama politikası uygulamaya başladı.
05 Aralık 2020
Kaşgar'daki Iydgâh camii

Çin’in Doğu Türkistan’da Uygurlara karşı uyguladığı ayrımcı ve baskıcı politikadan eyaletteki imamlar da nasibini aldı. Norveç’de bulunan Uluslararası Mülteci Ağı Şehirleri (International Cities of Refuge Network:ICORN) için çalışan Uygur asıllı Abduveli Eyup’ün açıkladığı bilgilere göre, 2017 yılından beri bölgede 613 imam hukuka aykırı olarak tutuklandı.

Abduveli Eyup, imam yokluğu sebebiyle Sincan Özerk Bölgesi’nde cenazelerin de defnedilme probleminin ortaya çıktığını ve Müslüman ahalinin ölmekten korkmaya başladığını söyledi.

2018 yılı Mayıs ayından bu sene Kasım ayına kadar yaptıkları araştırmalarda, özellikle din görevlilerinin hedef alındığını bildiren Adbuveli Eyup, araştırmalarının başında 300 imamın tutuklandıklarını tespit ettiklerini, ancak daha sonra bu sayının giderek arttığını da bildirdi.

İmamların akıbetinin ne olduğu ise bilinmiyor. Abduveli’nin verdiği bilgilere göre, özellikle başkent Urumçi’de Müslüman cenazelerinin, hiç bir dinî tören yapılmadan defnedilme problemi yaşanıyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş