Fransa
Gündem

Fransa’da Tartışmalı Yasa Tasarısı Meclis’te Onaylandı

Fransa'da Ocak ayının son haftasında görüşmelerine başlanan "Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler" yasa tasarısı, Ulusal Meclis'te kabul edildi.
Mustafa Pala
15 Şubat 2021

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, “İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele” olarak tanıttığı ve tepkiler üzerine “Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler” olarak değiştirilen yasa tasarısının son bölümü hafta sonu Ulusal Meclis’te onaylandı.

Meclis’te kabul edilen tasarı ile, özellikle cami kürsülerinden “şiddet içerikli vaaz veren hatipler ile buna müsade eden camilerin hedef alınacağı” savunuldu. Şiddet ve nefret ile mücadelenin hedeflendiği belirtilen tasarıda, bu tür düşüncelere teşvik eden ya da destekleyen dinî kurumların, valilikler tarafından iki ay boyunca kapatılma prosedürü kabul edildi. Bu maddelerin, 2017 tarihinde çıkarılan terör ile mücadele yasasının devamı olduğu kaydedildi. 2017 yasası ile son 3 sene içerisinde 8 cami kapatılmıştı.

Vatandaşlık Bakanı Marlene Schippa konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Şiddet içerikli açıklamalara kucak açan mekânlar olmazsa, şiddeti tebliğ eden kişiler de ortalıktan kalkar.” ifadelerini kullandı.

YASA TARARISI 15 GÜN VE 80 SAAT SÜREN GÖRÜŞMELERİN ARDINDAN ONAYLANDI

13 Şubat Cumartesi günü onaylanan yasa tasarısında cami ve çevresinde, kin ve şiddete teşvik edenlerin daha ağır cezalara çaptırılması, camilerde siyasi toplantıların yasaklanması, terör yasası kapsamında ceza almış olan birinin, dinî bir derneği on sene boyunca idare edememesi gibi, kararlar yer alıyor. Ulusal Meclis’te 15 gün ve 80 saati aşkın gerçekleştirilen görüşmelerde, “kamu hizmetinin tarafsızlığı, sanal alanda nefretle mücadele, aile eğitiminin denetimi , derneklerin güçlendirilmiş kontrolü, derneklerin şeffaflığı ve finansman denetimi, bekâret raporları ile çok eşliliğe veya zorla evliliklere karşı mücadele” konuları ele alındı.

“PEDOFİL PAPAZ YÜZÜNDEN KİLİSE KAPATILMIYOR”

Yasa tasarısının Meclis’te görüşüldüğü esnada, sağcı milletvekilleri, kapatılma süresinin iki aydan daha fazla olmasını isterken, Komünist Parti üyelerinden Stephane Peu ise “verilen hüküm bütün Müslümanları cezalandırıyor”, diyerek alınan karardan memnun olmadığını ifade etti. Peu, açıklamasında “Pedofil bir papaz ile karşılaştığımızda, kilisenin kapatılması söz konusu olmuyor.” ifadesini kullandı.

Ulusal Meclis’te kabul edilen tasarı, 16 Şubat’ta Senato’ya sunulacak.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş