Gündem

“Irkçılık, İnsanın Anlayabileceği Bir Şey Değil”

Hessen İslam Konseyi ve Hanau İslam Cemaati, Hanau saldırısında hayatını kaybeden 9 kişi anısına ırkçılık temalı kısa bir film hazırladı. Film, ırkçılığın ne olduğunu sorguluyor.
18 Şubat 2021
Filmin yönetmenliğini Hasan Cesur yaparken, senaryosunu da İbrahim Gülsever yazdı.

Hessen İslam Konseyi (Islamrat Hessen),  Hanau’da katledilen 9 kişinin anısına bir kısa film hazırladı. “Böyle Bir Şey Bir Daha Asla Olmamalı” isimli film Hanau İslam Cemaatinin katkıları ile hazırlandı.

Hessen İslam Konseyi, Hessen’de toplam 8500’ün üzerinde üyesi  olan 25 İslami cemiyeti temsil ediyor. Hessen İslam Konseyi Başkanı İbrahim Gülsever, Hanau saldırısının yıl dönümünde farklı bir bakış acısı ile konuyu ele almak üzere bir kısa film yapmaya karar verdiklerini söyledi.  Irkçılığın sadece yabancıları değil henüz küçük yaştaki çocukları dahi tedirgin edebilen bir olgu olduğu, toplumundaki herkesi etkilediği mesajını vermek istediklerini aktardı.

Bir Daha Asla!

Yönetmenliğini Hasan Cesur’un yaptığı, senaryosunu da İbrahim Gülsever’in yazdığı filmde, bir babanın, ilk okula giden kızının “Irkçı” nedir sorusunu cevaplarken zorlanması konu ediliyor. Daha ilk okula giden küçük kızın ısrarlı soruları üzerine baba, ırkçılığı anlatmaya çabalıyor ve Hanau’daki ırkçı saldırı gibi bir saldırının bir daha asla olmaması gerektiği mesajını veriyor.

Kızını okuldan alan bir baba eve dönerken radyoyu açar ve radyoda Hanau’daki ırkçı saldırıda hayatını kaybedenleri anmak üzere bir tören düzenlendiği haberi verilir.

Haberi dinlemek durumunda olan küçük kız, insanların “ırkçı” saldırılar sebebiyle ölmek durumunda kaldığını anlar, ama, “ırkçı/ırkçılık” nedir” anlayamaz, babasına sorar. Baba, kızının yaşının küçük olduğuna vurgu yapmak ister. Ancak küçük kız öfkeyle “Ben yeteri kadar büyüdüm” diye çıkışır. Bunun üzerine baba ırkçılığı “Bir insan diğer insanları sırf başka bir yerden geldikleri için veya farklı gözüktükleri için sevmiyorsa ırkçıdır.” diye tanımlamaya başlar.

Fakat küçük kız, bu insanların, sadece başka yerden geldikleri için mi öldürüldüklerini anlamaya çalışır. Baba onların, Hanaulu olduğunu, ama belki de dede-nineleri başka yerden gelmiş olabileceğini hatırlattıktan sonra, ırkçılığı, “Görünüşleri belki biraz farklı, belki başka şeylere inanıyorlar ve bu yüzden de bazıları biraz farklı şekilde giyiniyorlar.” şeklinde izaha çalışır.  Ancak küçük kız, insanları ölüme götürecek bu farklılığın kötü olan tarafını öğrenmek ister: “Bunu anlayamıyorum.” der.

Babanın bu soruya cevabı hemen hemen aynı şekildedir. “Bu insanın anlayabileceği bir şey değil. Ama bil ki, bu çok kötü bir şey.” der. En sonunda kız, elindeki resme bakarken en yakın arkadaşının da yabancı olduğunu hatırlar, endişe ve korkuya kapılır.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş