Gündem

Fransa’da Müslümanların Çatı Kuruluşunda Kriz: 4 Federasyondan Çekilme Kararı

Fransa İslam Konseyi bünyesindeki krizlere bir yenisi daha eklendi. Son olarak 4 federasyon CFCM’in İcra Kurulundan çekildiklerini duyurdu.
22 Mart 2021
@Shutterstock

Fransa İslam Konseyi’ne (CFCM) üye dört federasyon 17 Mart Çarşamba akşamı açıklanan basın bildirisiyle CFCM’in İcra Kurulundan çekildiklerini duyurdu. Paris Büyük Camii Federasyonu(GMP), Fransa Müslümanları Birliği (RMF), Fransa Müslümanları (MF) ile Afrika, Komorlar ve Antiller İslam Dernekleri Federasyonu (FFAIACA) tarafından yapılan ortak açıklamada Fransa İslam Konseyi’nin İcra Kurulundan nihai olarak çekilme kararı aldıkları ilan edildi.

Söz konusu karara gerekçe olarak, cezaevlerine ulusal manevi danışman atanması amacıyla 17 Mart 2021 Çarşamba günü tertiplenen İcra Kurulu toplantı kararının Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Muhammed Moussaoui tarafından tek taraflı olarak alındığı gösterildi. Basın açıklamasında bu toplantı, “kurumun işleyişini tehlikeye atan bir darbe” olarak nitelendi.

CFCM Başkanı Moussaoui’den Tepki

Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Muhammed Moussaoui, dört federasyonun bu kararına tepki göstererek ertesi gün kendisi de bir basın bildirisi yayınladı. Moussaoui, dört federasyonun CFCM’i rehin almak için düşmanca ve anlaşılmaz bir eylem yaptığını iddia ettiği bu açıklamasında “CFCM’i federasyonların elinden kurtarmanın zamanı geldi” ifadesine yer verdi. Söz konusu toplantının cezaevi ortamında radikalleşmeye karşı acil eylem planı ortaya koymak ve manevi danışman atamak amacıyla düzenlendiğini vurgulayan Moussaoui, İcra Kurulu’ndan çekilen federasyonların bu toplantıyı gerekçesiz olarak nitelendirmesine tepki gösterdi. Ayrıca Moussaoui bu federasyonların her ne kadar İcra Kurulu’ndan çekilseler de halen Yönetim Kurulu’nda yer aldıklarını belirtti.

Her ne kadar öne sürülen gerekçe bu olsa da gerçekte asıl sorunun Moussaoui’nin toplantıda imamlar şartnamesini imzalamayan federasyonlarla aynı masaya oturması olduğu bildiriliyor. Bu durumu hoş karşılamayan dört federasyon tepkilerini İcra Kurulu’ndan çıkmakla göstermiş oldu. CFCM başkanı Moussaoui ise cevaben ilettiği basın bildirisini fırsat bilerek CFCM’in federasyonların sandalye sayılarına işaret edip bizzat kurumun yapılanmasını ve üye atama sistemini sorguladı. Son olarak federasyonlardan ziyade İl İslam Konseylerine ağırlık ve önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Ulusal İmamlar Konseyi’nin Şartnamesi

Geçtiğimiz aylarda Fransız hükümetinin baskısıyla kurulan Ulusal İmamlar Konseyi’nin temel çerçevesini oluşturan Fransa İslam’ı İlkeler Şartnamesiyle birlikte CFCM içindeki anlaşmazlıklar oluşmuştu. Şartnamede yer alan bazı ifade biçimlerine onay vermeyen Millî Görüş Fransa İslam Konfederasyonu (CIMG) ve Fransa’daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF) metne imza atmayı reddetmişti. Buna rağmen CFCM bünyesindeki diğer federasyonlar Cumhurbaşkanı huzurunda resmi olarak imza atmış, bu durumda kurum içinde bölünmeye işaret eder olmuştu.

Fransa İslam Konseyi’ndeki İç Anlaşmazlıklarda Paris Büyük Camii Detayı

Paris Büyük Camii rektörü Chems-eddine Hafiz, 30 Aralık 2020’de yapmış olduğu açıklamada Fransa İslam Konseyi (CFCM) önderliğinde kurulacak olan Ulusal İmamlar Konseyi projesinden beklenmedik bir şekilde çekildiğini duyurmuştu. Hafız’ın bu açıklamasında, CFCM bünyesindeki bazı federasyonları “İslamcı” ve “Fransa’ya düşman yabancı rejimlere bağlı grup” olarak nitelemesi büyük tepki toplamıştı. CFCM Başkanı Mohammed Moussaoui ise Paris Büyük Camisi Başkanı Hafız’ın suçlamalarını “şaşırtıcı ve gerçeklikten tamamen kopuk” ifadeleriyle eleştirmişti.

Macron Paris Büyük Camisi’ni Ziyaret Etmişti

Bunlara ek olarak, 8 Mart’ta Paris Büyük Camisi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un bu camiye ziyarette bulunduğu bildirildi. Planlanmadan gerçekleştirilen görüşmede Macron ile Chems-eddine Hafız arasındaki “dostça ve sıcak” ilişkiye dikkat çekildi. Hafız’ın geçtiğimiz haftalarda ayrı ayrı birçok siyasiyi yerinde ağırlaması da hükümetten aldığı desteğin kanıtları arasında.(c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş