Gündem

Avrupa’da Saatler 1 Saat İleri Alınıyor

Avrupa yaz saati uygulamasına bu gece 01.59’dan itibaren geçiyor. Saatlerin bir saat ileri alınması ile Avrupa ile Türkiye arasındaki saat farkı 1 saate düşecek.
27 Mart 2021

Avrupa ülkelerinde bu gece saat 01.59’dan sonra saatler bir saat ileri alınıyor. Saatlerin ileri alınmasıyla gece yarısı saatler 02.00’yi değil 03.00’ü gösterecek. Saatlerin bir saat ileri alınması ile Avrupa ile Türkiye arasındaki saat farkı da 1 saate düşecek.

Avrupa çapında uygulanan yaz ve kış saati uygulaması kuralına göre, Mart ayının son cumartesi gecesini pazar gününe bağlayan gece saatler 1 saat ileri alınıyor. Son baharda da Ekim ayının son cumartesini pazar gününe bağlayan gece 1 saat geri alınıyor.

UYGULAMA TARTIŞMALI

Yaz ve kış saati uygulamaları daha çok dünyanın kuzey yarım küresinde Avrupa ve ABD ile Kanada’da uygulanıyor. Güney yarım kürede ise Avustralya, Yeni Zelanda, Şili ve Uruguay bu uygulamayı yapıyor. Avrupa’da yaz saati uygulaması Mart ayının sonunda başlıyor.

Türkiye önceki yıl yaz ve kış saati uygulamasını bırakan ülkeler arasında yer almıştı. Avrupa Birliği de 2019 yılında tek bir saat uygulamasına geçme kararı almasına rağmen hâlâ ortak bir karara varamadı. Doğu, Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinin tercih ettiği saat uygulamaları birbirine uymayınca uygulamayı gündeme getiren hükümet olmadı. Ancak pek çok siyasetçinin yanı sıra tarım ve sanayi temsilcileri tek bir saat uygulamasına geçilmesini istiyor.

SAATLERİ ELLE GERİ ALMAK GEREKİYOR MU?

Elle kurmalı ya da ayarlamalı saatlerin ileri alınması gerekiyor. Ancak, eski elektronik saatlerin bir kısmı ile, yeni elektronik saatler bu işlemi otomatik olarak yapıyor.

İnternete bağlı olan, saatlerle, cep telefonları, tablet ve bilgisayarlar da otomatik olarak saat ayarlamasını yapıyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş