Dünya

Müslümanlar Endonezya’da Kiliseye İntihar Saldırısını Kınadı

Dünyada en fazla Müslüman’ın yaşadığı  Endonezya'da, Güney Sulawesi eyaletinin başkenti olan Makassar'da 28 Mart günü yerel saatle 10.30 sularında pazar ayini sırasında Gereja Katolik Kilisesi'ne yönelik  intihar saldırısı düzenlendi.
29 Mart 2021
Endonezya'nın Güney Sulawesi eyaletinin başkenti Makassar kentinde, kiliseyi hedef alan bombalı saldırıda 14 kişi yaralandı. Endonezya polis bomba ekipleri olayın yaşandığı bölgede araştırma yaptı. (aa)

Endonezya’nın Güney Sulawesi eyaletinin başkenti Makassar kentinde, Gereja Katolik Kilisesi önünde intihar saldırısı düzenlendi. 28 Mart’taki olayda yaralı sayısı 20’ye yükselirken, Müslümanlar bu saldırının hiçbir dinle bağdaşmayacağı vurgusunu yaparak saldırıyı kMakassar polisi ilk etapta 14 olarak açıkladığı yaralı sayısının 20’ye yükseldiğini belirtti. Saldırıyı düzenleyen iki kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Polis saldırganların IŞİD’in ülkedeki yapılanması olarak görülen ve ülkede kanlı eylemlerde bulunan yasaklı terör örgütü İslam Cemaati’nin (JAD) yerel ağına bağlı olmasından şüphelendiklerini açıkladı.

Yaralıların hastaneye kaldırılırken, patlamanın etkisiyle kilisede maddi hasar meydana geldi.  Makassar Belediye Başkanı Muhammed Ramadhan Pomanto, pazar ayini için içeride bulunanların kiliseyi hedef alan saldırıdan etkilenmediğini açıkladı.

“HİÇBİR DİNLE BAĞDAŞMAZ”

Öte yandan Endonezya’daki  Nahdlatul Ulama (NU) ve Ulema Meclisi (MUI) gibi İslami cemaat ve sivil toplum kuruluşları da saldırıyı kınadı. MUI Başkan Yardımcısı K.H Anwar Abbas açıklamasında saldırıyı şiddetle kınadıklarını vurgulayarak, “MUI, toplumda korkuya neden olan ve cana mal olan patlamayı şiddetle kınıyor.” dedi. Abbas, hiçbir dinin değeriyle bağdaşmayan bu insanlık dışı bombalı saldırıya müsamaha edilemeyeceğini söyledi. Abbas, güvenlik teşkilatlarını onursuz eylemin arkasındaki sebebi bulma çağrısında bulundu.

Endonezya Ulema Konseyi Papua Temsilciliği ise cemaatlerin dinî ritüellerini güvenli ve rahat bir şekilde yerine getirebilmelerini sağlamak için polisin faillere yönelik başarılı baskısının önemini vurguladı. Ülkede aşırılık yanlılarının ideolojisinin artan tehditleriyle mücadelede, eğitim yoluyla önleyici tedbirleri güçlendirmesi yönünde Endonezya Diyanet İşleri’ne tavsiyelerde bulundu.

 “TERÖRİZMİN HERHANGİ BİR DİNLE İLGİSİ YOKTUR.”

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ise yaptığı açıklamada, “Terörizm insanlığa karşı suçtur ve herhangi bir dinle ilgisi yoktur. Tüm dini öğretiler her ne sebeple olursa olsun terörü reddeder.” ifadesini kullandı. Kiliseye yönelik bombalı saldırıyı şiddetle kınadığını vurgulayan Widodo, saldırının derinlemesine araştırılması ve faillerinin bulunması talimatını verdiğini dile getirdi.

Endonezya 2002 yılında Bali’de meydana gelen ve 202 kişinin ölmesine neden olan bombalı saldırılardan bu yana sözde “İslamcı” militanlarla mücadele ediyor. Ülkede İslam Cemaati örgütü 2008 yılında yasaklandı. Ülkedeki son yıllardaki en büyük saldırı 2018 yılında yaşanmış ve polis bu saldırının IŞİD’in yerel ağı tarafından yapıldığını açıklamıştı.

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş