Gündem

Aşı Konusunda da “Bilmiyorsanız İlim Sahiplerine Sorun”

İngiliz Müslüman Tabipler Derneği Başkan Vekili Dr. Muhammad Wajid Akhter aşı hakkında birçok soru bulunduğunu bunun da meselenin çok yeni olduğu düşünüldüğünde anlaşılabilir bir durum olduğunu söyledi ve “Yanlış bilgiler paylaşıldığında, insanların da gerçeği paylaşmasını kolaylaştırmak istedik.” dedi
İlknur Küçük
30 Mart 2021
Kovid-19 salgının başından beri uzman bir heyet kurarak toplumu salgın, salgınla mücadele ve aşılar konusunda bilgilendirmek için birçok çalışma yürüten İngiliz Müslüman Tabipler Derneği Başkan Vekili Dr. Muhammad Wajid Akhter ile konuştuk.

– Salgın tüm insanların hayatını büyük ölçüde etkiledi. İngiltere de salgından çok etkilendi. Bu dönemde British Islamic Medical Association (İngiliz MüslümanTabipler Derneği) olarak ne tür hizmetler verdiniz?

– British Islamic Medical Association sadece 7 yaşında, ancak bu süre zarfında topluma hizmet etmeleri ve birbirimize ilham vermek için Birleşik Krallık’taki binlerce Müslüman sağlık uzmanını bir araya getirdik. Normal faaliyetlerimize; camilerde CPR öğretmek, düzenli web seminerleri vermek, kanser taramasını artırmak ve üniversite kariyerlerine başlayan Müslüman öğrencilere İslami bir giriş kursu vermek gibi bazı düzenlemelerle devam ettik.

Salgın sırasında ise 5 yıllık işi 10 ayda yaptık dersek abartmış olmayız. Sadece bir ayda 100’den fazla web semineri düzenlendik  ve insanlara Covid-19, aşı ve nasıl güvende kalacakları konusunda eğitim verdik. İngiltere Müslüman Konseyi (Muslim Council of Britain) ile birlikte, camilerin nasıl güvenli bir şekilde yeniden açılacağı ve ramazan ayını ve bayramı evde nasıl ifa edilebileceği konusunda rehber yayınlamak için ortaklaşa çalıştık. Müslüman topluma düzenli olarak sağlık mesajlarını ileten infografikler, videolar ve posterler oluşturduk.

Ayrıca bu ölümcül salgın sırasında yardımcı olacak tavsiye ve materyalleri paylaşmak için Avustralya, Güney Afrika, Malezya, Türkiye, Kanada, ABD ve diğer yerlerdeki kardeş kuruluşlarla birlikte çalıştık.

– Peki özellikle aşı konusunda neler yaptınız?

– Toplum liderlerinin yanı sıra; viroloji, tıp, halk sağlığı, tıp fıkhı konularında Müslüman uzmanları bir araya getirdik ve bunlarla ilgili tüm faktörleri hem onlarla ayrı ayrı olarak ve hem de birlikte tartıştık. Sonunda, kanıtlara dayanarak ortak ve birleşik bir fikir birliğine vardık ve aşıları toplumumuza tavsiye ettik. Kolay paylaşım için her aşı için referanslar ve özet grafik içeren ayrıntılı bir belge yayınladık.

Bunu web sitemizde bulabilirsiniz: bit.ly/bimavaxxhub

İngiliz Müslüman Tabipler Derneği Başkan Vekili Dr. Muhammad Wajid Akhter: Kur’an’ın “bilmiyorsanız ilim sahiplerine sorun” (Nâhl suresi, 16:43) emrini rehber edinmelerini tavsiye ederiz.

– İnsanları aşılama konusunda bilgilendirmek, tabiri caizse kulaktan dolma bilgilerle mücadele  için “mtyh busting infografik” adı altında sosyal medya görselleri hazırladınız. Bunu neden yapma gereği duydunuz? Bu çalışmaya kimler katıldı? Kaç dilde yayınlandı?

– Hepimiz aşı hakkında birçok soru gördük, bu durumun hepimiz için ne kadar yeni olduğu düşünüldüğünde anlaşılabilir bir durum. Bununla birlikte, farklı topluluklarda da dolaşan birçok yanlış bilgi var. Bu özellikle  de sosyal medyada ve Whatsapp’ta yaygın. Bu ortamlarda bu tür yanlış bilgiler paylaşıldığında, insanların da gerçeği paylaşmasını kolaylaştırmak istedik.

Bu infografikleri İngilizce olarak oluşturduk ve ardından Almanca, Türkçe, Romence, Malayca, Urduca, Arapça vb. dahil olmak üzere10 dile çevirdik.

– Son olarak tüm bu çalışmalarınız neticesinde, Müslümanlara aşı konusunda neler önerirsiniz?

– Kur’an’ın “bilmiyorsanız ilim sahiplerine sorun” (Nâhl suresi, 16:43) emrini rehber edinmelerini  tavsiye ederiz. Peygamberimizin (s.a.v.) rehberliğine de uymalarını tavsiye ederiz ki o da “Önceden tıp bilgisi olmadan tıp uygulayanlar sorumlu tutulacaktır.” buyurmuştur.

Lütfen doktorlarınıza, akademisyenlere ve liderler gibi güvenilir kaynaklardan gelen tüm doğru bilgileri ve bu virüsün neden olduğu gerçek zararı tartın ve sadece kendinizi değil, ailenizi ve toplumunuzu korumak için en iyi kararı verin.

Allah’ın Müslüman kardeşlerimizi ve tüm insanlığı güvende tutması ve bu salgını bir an önce ortadan kaldırması için dua ediyoruz. İnsanlığa daha iyi bir şekilde birleşebilmemiz, ilham verebilmemiz ve hizmet verebilmemiz için Avrupa çapında kardeş İslami Tıp Derneklerinin kurulacağı günün yakında gelmesini umuyoruz.

 

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş