Gündem

Alman Hükûmeti Devlet Memurlarına Başörtüsü Yasağı Planlıyor

Almanya, kamu hizmeti yasasını güncelleme planı çerçevesinde yeni yasa tasarısını hazırladı. Tasarı kapsamında devlet memurlarına başörtüsü yasağı planlanıyor.
16 Nisan 2021
@aa

Alman hükûmeti, devlet memurlarına ülke genelinde başörtüsü yasağı getirebilecek yeni bir yasa planlıyor. Memurların dış görünümlerinin düzenlenmesini ele alan tasarıda, memurların özellikle vücutlarının görünen kısımlarında yer alan belirli giysi, takı, sembol ve dövmelere, ayrıca saç ve sakal şekillerine çalıştıkları kurum tarafından kısıtlama ve yasaklama getirilebilecek.

“gizli bir başörtüsü düzenlemesi”

Tasarıda ayrıca “Dinî veya ideolojik bir çağrışım içeren görünüm özellikleri, memurun tarafsız bir şekilde görev yapmasına olan güveni nesnel olarak zedelediği takdirde kısıtlanabilir veya yasaklanabilir.” ifadeleri yer alıyor. Yasa metninde başörtüsü yasağı açıkça ifade edilmese de, uzmanlar, tasarıda “gizli bir başörtüsü düzenlemesi” bulunduğunu kaydediyor.

“tüm eyaletlerde doğrudan geçerli olacak”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bonn Üniversitesi’nden hukuk uzmanları Profesör Ferdinand Gärditz ve Maryam Kamil Abdulsalam, “Tasarı, sadece dövme ve uzun saça değil, giysilere de yasak koyma imkânı tanıyor.” ifadelerini kullandı. Uygulamanın, “federal eyaletlerdeki memurların statü hakkını düzenleyen yasa” da uyarlanacağı için, tüm eyaletlerde doğrudan geçerli olacağının da altını çizdi.(c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş