Gündem

Göçmenlerin Kurduğu Yeni Şirketler Alman Ekonomisinin İtici Gücü

Almanya'da göçmenlerin kurduğu yeni şirketlerin oranı yüzde 20'ye ulaştı. Göçmenler böylece Alman ekonomisinin itici yenilikçi gücünü oluşturuyor.
04 Mayıs 2021
Göçmenlerin kurduğu şirketlerin en meşhurları arasından BioNTech geliyor. @shutterstock

Almanya’da yeni kurulan işletmelerin yüzde 20’sinin göçmenler tarafından kurulduğu tespit edildi. Deutsche Start Ups derneği ve Friedrich Naumann Vakfı tarafından yayınlanan Migrant Founders Monitor 2021 araştırmasına göre, Almanya’daki her 5 şirket kurucusundan birisini göçmen kökenliler oluşturuyor. Almanya’da genel iş dünyasına göre finansal ve devlet teşviklerinden yararlanmakta dejavantajlı durumda olsalar bile göçmen kökenlilerin kurduğu firmalar artık dünnanın da dikkatini çekmeye başladı.

Yeni kurulan şirketerin yüzde 57 gibi bir bölümü birinci kuşak göçmenler tarafından kurulmuş bulunuyor. Geri kalan yüzde 43 de ikinci kuşak göçmenler tarafından kurulmuş durumda. Bu göçmenler Almanya’da doğmuş durumdalar, ama ebeveznleri ya da ebevynlerinden birisi Almanya’ya sonradan gelmiş bulunuyor.

BioNTech ve ResearchGate En Meşhuru

Göçmenlerin kurduğu şirketlerin en meşhurları arasından BioNTech ile ResearchGate yer alıyor. Omio, Qunomedical ve Auto1.com gibi şirketler de dikkat çeken şirketler arasında bulunuyor.

Araştırma, yüzde 20 gibi yüksek bir oranda göçmenler tarafından kurulan yeni şirketlerin Almanya’da yeni icadların itici gücünü oluşturması bakımından önemine dikkat çekti.

Göçmenler En Çok Kuzey Ren Vestfalya ve Berlinde İş Kurdu

Almanya’da yeni iş kuran göçmenlerin oranı Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yüzde 27 oranına ulaşmış durumda. Berin’de ise yeni iş kuran göçmenlerin oranı yüzde 20 oldu. Thüringen ile Brandenburg eyaletlerinde göçmenler yeni iş kurmadı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş