Gündem

Almanya’da Saksonya-Anhalt Seçimlerini Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Kazandı

Oy oranını artırması beklenen Yeşiller başarı gösteremedi. Aşırı sağcı AfD hâlâ ana muhalefet partisi ama zayıfladı.
07 Haziran 2021
Aşırı Sağcı AfD Sachsen Anhalt seçimlerinde zayıfladı ama hâlâ ana muhalefet partisi olarak kaldı. Yeşiller beklenen başarıyı gösteremedi. @shutterstock

Almanya’da Saksonya-Anhalt Eyalet Meclisi seçiminde Başbakan Angela Merkel’in Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) oyların yüzde 37.1’ini alarak birinci çıktı. Eyalette aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ile Yeşiller’in oylarını artıracağı tahmin edilirken, asıl artışı CDU yaptı. AfD ana muhalefet partisi konumunu korudu.

Eyalette oy kullanma hakkı olan 1,8 milyon seçmen bulunuyor. Alman Birinci Televizyonu ARD’nin açıkladığı ilk geçici sonuçlara göre CDU, 5 yıl önce yapılan seçimlere göre oy oranını 7,3 puan artırdı ve yüzde 37,1 ile birinci çıktı.

Böylelikle 10 yıldır eyaletin başbakanlık görevinde bulunan Rainer Haseloff’un gelecek 5 yıl için yeni hükümeti kurması bekleniyor.

Aşırı sağcı ve popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin oy oranı, bir önceki seçimlere göre 3,5 puan azaldı. AfD böylelikle yüzde 20,8 ile ikinci oldu.

Sol Parti de son seçime göre oy oranında 5,3 puan düşüş yaşayarak yüzde 11 ile üçüncü, 2,1 puan oy kaybeden Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 8,4 ile sandıktan dördüncü parti çıktı.

Bir önceki seçimlere göre 0,7 puan oyunu arttıran Yeşiller yüzde 6,4 ile beşinci, aynı oy oranıyla seçimi altıncı sırada tamamlayan Hür Demokrat Parti (FPD) oy oranını 1,5 puan arttırdı.

Böylelikle yüzde 5’lik seçim barajını geçen FDP meclise girmeyi başardı.

Seçimde diğer partiler toplam yüzde 9 oranında oy aldı.

Kovid-19 tedbirlerinin uygulandığı bu seçimde, daha önceki seçimlere göre seçmenlerin birçoğunun daha önceden mektupla oy kullanma yolunu seçtiği belirtildi. (c/aa)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş