Toplum

Edirne Valisi Canalp: “Bu Sene Türkiye’ye Gelme Konusunda Daha Cesur Olabilirsiniz”

Avrupa’dan Türkiye’ye, korona kurallarının gevşemesi sonrası seyahat planları büyük artış gösterdi. Peki Türkiye’ye özellikle karayoluyla gidişlerde ne tür gelişmeler var? Kapıkule’de son durum nedir? PCR testi mevcut mu? Edirne Valisi Ekrem Canalp, Camia Haber’e konuştu.
01 Temmuz 2021
Edirne Valisi Ekrem Canalp, Camia Haber'e konuştu. @camiahaber

Dünya 1,5 yıldır bir pandemiyle karşı karşıya. Bu durum Almanya’dan Türkiye’ye gelişleri de etkiledi. Kapıkule’de ne tür gelişmeler var?

Geçen yıl, bir önceki yıllara göre gurbetçilerimizin karayoluyla Türkiye’ye gelişleri kabaca üçte biriydi. Aynı zamanda şunu gördük ki gurbetçilerimiz Türkiye’de gelmekten asla vazgeçmediler. Sıla yolunu yine doldurdular. Bu yıl pandeminin rahatlamasıyla birlikte insanlarımız kendini daha rahat hissedecek.

Türkiye’ye gelişlerle alakalı gümrük kapılarındaki son gelişmeler nelerdir?

Gurbetçilerimiz için dönüş yollarında çok önemli bekleme süreleri söz konusuydu geçmiş zamanlarda. Şimdi ise bir gurbetçi otoparkımız mevcut. Dolayısıyla bundan sonra on yıllar boyunca gurbetçi parkımız hizmet verecek şekilde bekliyor. Bunu, hafta sonlarında, dönüş yollarında belli günlerde faaliyete geçiriyoruz. Orada aynı zamanda çocuk oyun grupları, bebek odaları ve tuvalet üniteleri kurduk.

Bulgaristan İle İletişim Halindeyiz

Her yıl Bulgaristan gümrük kapılarında yaşanan yoğunluk da sürüyor. Bulgaristan yetkilileriyle sınır kapıları ile ilgili görüşüyor musunuz?

Kesinlikle. O yoğunluğa hizmet verecek, o yoğunluğu eritecek şekilde her zaman iletişim hâlindeyiz. Sınır kapılarımızda şu an biz bu sene tamamıyla hizmete açmış olacağız. Üç sınır kapımızın üçünü de dört dörtlük hizmet verecek şekilde hazır hâle getirdik. Aynı anda daha fazla aracı almaya imkân sağlayacak şekilde kapasitemizi geliştirdik.

Kapıkule’de Test İmkânı Gerçekçi Bir Proje Olmaz

Kapıkule’de PCR test imkânı olacak mı? Bununla ilgili haberler çıktı. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz?

Geçen yıl Kapıkule’de bir PCR Test Merkezi kurduk ama bu Türkiye’den Avrupa’ya dönüşlerle ilgili yapılmış bir hizmetti. Türkiye’ye girişte ise tampon bölgede çok dar bir alan var. O sınırlı alanda böyle bir testin olmuş olduğunu varsaysak bile 30 dakika bütün araçları beklettiğiniz anda arka tarafta muazzam bir kuyruk oluşur. Bu çok gerçekçi bir proje olmaz. Dolayısıyla şu anki hâliyle resmî kurumlarımızın açıklamalarını bire bir takip edelim.

Son olarak Avrupa’daki Türkiye kökenlilere ne söylemek istersiniz?

Pandemide şu anda rahatlama dönemindeyiz. Bu dönemde peyderpey her şeyin kolaya gittiği periyoda geçiyoruz. İnşallah rahat dönemleri birlikte yaşayacağız. Gurbetçilerimiz bu sene Edirne’ye girdikleri zaman onları yine hoş bir şekilde karşılamaya devam edeceğiz, ikramlarımız olacak onlara. Ücretsiz kahve ikramı olacak, çay isteyenlere çay ikramımız olacak. Bu sene Türkiye’ye gelme konusunda daha cesur olabilirler. Pandemi iyiye doğru gidiyor. Bu şekilde geçen senenin hasretini gidermiş olurlar. Bütün gurbetçilerimize selam olsun.

@camiahaber

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş