Gündem

Avusturya: “Camiler Kolayca Kapatılabilecek”

Avusturya’da camilerin kolayca kapatılmasını ve büyük para cezalarına çarptırılmasını öngören “İslam Yasası”ndaki değişiklikler sosyal demokratların da desteği ile kabul edildi. İslam Cemaati (IGGÖ) Başkanı Ümit Vural, “Müslümanlar ayrımcılığa uğradığını düşünecek.” dedi.
07 Temmuz 2021
Avusturya parlamentosu, Terörle Mücadele Kanunu'nu değiştirirken "İslam Yasası"nı da değiştirdi ve camilerin başbakanlık inisiyatifi ile kolayca kapatılmasını onayladı. © Parlamentsdirektion / Thomas Topf

Avusturya’da Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde yeniden değiştirilen ve ülkedeki camilerin kapatılmasını başbakanlığın inisiyatifine bırakan “İslam Yasası” yeni şekliyle kanunlaştı. Avusturya parlamentosu, yasayı,  muhalefetteki sosyal demokratlarla liberal Neos partisinin de desteği ile büyük bir çoğunlukla kabul etti. İslam Yasası’nın Terörle Mücadele Kanunu’na bağlanması ve camilerin kolayca kapatılmasının yolunu açması, ülkedeki Müslümanlarla İslamî kurumları olağan şüpheli durumuna düşürdü. Camilerin kapatılması veya ağır para cezalarına çarptırılması da başbakanlık kararına bağlandı.

Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) Başkanı Ümit Vural, Terörle Mücadele Kanunu’na bağlı olarak “İslam Yasasının değiştirilmesi Avusturya’da Müslümanların bir güvenlik meselesi olarak görüldüğü anlamına gelecek.” dedi. Ümit Vural, yasayla sadece Müslüman cemaatlerin özerk yapılarına müdahale edilmesinin ayrımcılık olduğunu söyledi ve ülkedeki Müslümanların, ayrı bir muameleye tabi tutulduklarını düşüneceklerini ifade etti.

TÜRKLERE VATANDAŞLIK VERİLMESİN

Bu arada, sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Milletvekili Hannes Amesbauer Avusturya’daki göçmenleri suçlu ve kanun tanımazlar olarak ima ettikten sonra özellikle sadece Türkiye vatandaşlarına Avusturya vatandaşlığı verilmemesini istedi. Amesbauer mültecilere de kesinlikle vatandaşlık verilmemesi gerektiğini söyledi.

“Siyasal İslam Avusturya ve Müslümanlar İçin Başbelası”

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer (ÖVP) Terörle Mücadele ve İslam Yasası‘ndaki değişikliklerin mecburi olduğunu iddia etti. Bakan Nehammer “Biz Müslümanları da koruyacağız. Çünkü, siyasal İslam hem Avusturya ve hem de Müslümanlar için bir başbelası oldu.” dedi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş