Dünya

Özbekistan’da Okullarda 28 Yıldır Süren Başörtüsü Yasağı Kaldırıldı

Özbekistan 28 yıldır sürdürdüğü okullardaki başörtüsü yasağını kaldırdı. Sadece beyaz veya açık renkli başörtüsü kullanılacak.
08 Eylül 2021
Özbekistan başörtüsü yasağını kaldırdı. Bakanlık başörtüsünün nasıl kullanılacağını belirledi. Sadece beyaz ve açık renkli başörtüsü kullanılabilecek.

Özbekistan, okullarda başörtüsü yasağını kaldırdı. Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada kız öğrencilerin sadece beyaz ve açık renklerdeki başörtülerle okula gelmesine müsaade edileceğini bildirdi.

Eğitim Bakanı Şerzod Şermatov, birçok velinin itirazı üzerine okullarda başörtüsü takılmasına, beyaz veya açık renklerde olması kaydıyla izin verileceğini söyledi. Haber ülkede büyük bir sevinçle karşılandı.

Hangi türdeki başörtülere izin verileceğini resimli örneği ile açıklayan bakanlık, iki yıl önce ise, başörtüsünün Özbek geleneğinde olmadığı gerekçesi ile yasaklamayı sürdürmüştü.

Başörtüsü yasağının Sovtetler Birliği sonrasında kazanılan bağımsızlığın 30. Yılında açıklanması dikkat çekti. Özbekistan’da ezan okuması da yasaklanmıştı. Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, sadece Buhara ve Semerkant’ta bazı camilerden ezan okunmasına müsade etmişti.

Özbekistan daha önce de başörtüsünün Özbek geleneğinde olmadığı gerekçesi ile yasaklandığını açıklamıştı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş