Toplum

Almanya’da Camiler Kapılarını Açtı

İki Almanya’nın birleşme günü olan 3 Ekim’de düzenlenen Açık Cami Günü kapsamında ülke genelinde 1000’den fazla cami iş dünyasından siyasetçilere, emniyet yetkililerinden yerel idarecilere, dinî cemaat temsilcilerine ve komşularına değin binlerce konuğu ağırladı. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) çatısı altındaki 130’dan fazla cami de etkinliğe katıldı.  
İskender Güngör | Hazım Damgacı | Abdulhamit Irmak | Emine Güler
05 Ekim 2021
Açık Cami Günü'nde Hannover'deki camiler de konuklarını ağırladı.

Almanya’nın Köln kentinde IGMG Köln Bölgesi şubeleri de bu etkinliğe katıldı. IGMG   Köln Bölgesi Kurumsal İletişim Başkanı Metin Aydın bu yıl göçün 60. yılına rastlayan etkinliğin çok verimli geçtiğini pek çok beldenin belediye başkanları belediye uyum meclis başkanları emniyet ve diğer kurumlardan ziyaretçilerin camilerdeki programlara katıldığını bildirdi.

Stolberg Camii’ne; Stolberg Belediye Başkanı  Patrick Haas, Stolberg Belediyesi Uyum Meclisi Başkanı Mazenna İsmali, bazı siyasi partilerden Belediye encümenleri iştirak etti. Caminin içini gençlik lokalini kadınlar bölümü dahil tüm mekânları gezen Belediye Başkanı Patrick Haas caminin gençler için cazip olduğunu ortamın çok hoş olduğunu bildirdi.

SEL YARDIMI İÇİN TEŞEKKÜRLER

Başkan Haas geçtiğimiz Temmuz ayında yaşanan sel baskınında HASENE ve Stolberg Camii’nin yardım malzemesi dağıtarak mağdurlara  çok katkı sağladığını karşılıklı dayanışmanın devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

25 yıldır Açık Cami Günü etkinliğini aralıksız yapan Islamische Union Troisdorf Camii’ne Troisdorf Belediye Başkanı Alexander Biber, NRW Eyalet Milletvekili Katherina Gebauer, Rhein Sieg Kreis bölgesinin cemiyetlerden sorumlu Komiseri ve diğer partililer iştirak ettiler. Alexander Biber, “kapıları açmakla içinde beraber yaşanılan topluma kapılarınızın açık olduğu mesajınız çok anlamlı zaten biz de bu davetten dolayı buraya geldik her şey için teşekkür ederiz.” dedi.

ÖN YARGILAR YIKILIYOR

IGMG Bergisch Gladbach Camii ise kent Uyum Meclisinden yetkililer ile  Alman ve Polonya kökenli çoğunluğu öğretmen ve memur ağırlıklı misafirleri ağırladı. Şube Başkanı Mustafa Akgül “Öğretmen iki Alman bayan ilk kez bir camiye girdiklerini ama tam manasıyla şoku yaşadıklarını itiraf ettiler” dedi. Akgül misafirlerin kendilerine “Bizlere TV’lerden Müslümanları İŞİD türü terörist şekliyle gösteriyorlar ama bu kapıdan içeri girince başka bir dünya ile karşılaştık. İyi ki gelmişiz bu kafamızdaki algı burada bitti. Ama çok işiniz var çok gayret göstermeniz gerekecek” diyerek açıktan özeleştiride bulunduklarını ama  çok memnun kaldıklarını söylediler.” dedi.

Neuwied Camii’ne gelenler arasında Belediye Başkanı Peter Jung,  Belediye Uyum Meclisi Başkanı da vardır. Düren Camii’ne  Düren Belediye Uyum  Meclisi yetkilerinin yanı sıra Alman komşular katıldı.  Bu yıl ki etkinliğe geçtiğimiz yıllarda hiç  gelmemiş insanların geldiği gözlendi.

Stolberg Belediye Başkanı Patrick Haas, Stolberg Belediyesi Uyum Meclisi Başkanı Mazenna Ismali, bazı siyasi partilerden Belediye encümenleri Stolberg Camii’ni ziyaret etti.

BERLİN

Berlin Bölgesi dokuz camide etkinlik yaptı. IGMG Berlin Bölge idarecileri Mevlana Camii’nde  toplanarak gelen misafirleri güllerle karşıladılar. Misafirlere çay, kahve ve el yapımı poğaçalar ikram edildi. Açık Cami Günü‘ne gelenler güler yüzlü karşılamadan ve verilen rehberlik hizmetlerinden oldukça memnun bir şekilde ayrıldılar. Ardından bölge idarecileri gruplar halinde diğer camileri ziyaret etmek için ayrıldılar. Berlin’de Hersbruck Cemiyeti ve diğer birçok camiye belediye yöneticileri, çeşitli kurumlardan ziyaretçiler ve emekli polisler geldiler.

Berlin Mevlana Camii

“Açık Cami Günü Karşılıklı Anlayışa Bir Katkı”

Açık Cami Günü’ne Bremen’de büyük ilgi vardı. Etkinliğe Kuzey Almanya’nın en önde gelen camilerinden olan Fatih Camii’nin yanı sıra Bremerhaven, Nordenham, Tenver, Huchting, Hemelingen, Achim, Delmenhorst, Neuvahr, Bluhmenthal ve çok sayıda cemiyet katıldı.

Kadınlar ve Gençlik Teşkilatlarının büyük desteği ile gerçekleşen programlar İslam hakkında yayılmaya çalışılan önyargıların önlenmesi açısından son derece verimli geçti. Kapılarının her zaman herkese açık olduğu mesajını veren Bremen Millî Görüş´e bağlı tüm camiiler, İslam’ın Müslümanlarla geliştirilecek tanıtma çabası ile anlaşılması gerektiğini bir kez daha ortaya koymuş oldu.

Açık Cami Günü’nün hazırlıkları haftalar öncesinden başlamıştı. Böylece ziyaretçilerin istifade edebilmeleri için cami tanıtımları, konferanslar, bilgilendirici materyaller hazırlandı. En fazla soru sorulan alanı cami ve fanatizm oluştururken, katılımcılara genel olarak İslam’ın mesajı hakkında bilgiler verildi. Gelen misafirlerin güller yüzlü karşılandığı günde, öte yandan danışma stantlarında ziyaretçileri bilgilendirme amaçlı çeşitli broşürler bulunurken, konularına göre tasnif edilmiş kitap standı ve ayrıca küçük çocukların resim boyayabilecekleri veya yüzlerine boya yaptırabilecekleri bir çocuk standı da Açık Cami Organizesi çerçevesinde ziyaretçilere sunulan hizmetler arasındaydı. Hediye edilen kitapçıklar ve Kur’ân-ı Kerîm’in Almanca meali büyük rağbet gördü.

Programı değerlendiren Bremen Bölge Başkanı Ekrem Kömürcü, “Bu yıl  Açık Cami Günü’nün, 25. yıldönümünü kutluyoruz. Camiler, 25 yıldır kapılarını açarak civardaki insanları birbirini tanımaya ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunmaya davet ediyor. Camilerimiz ilgi duyan herkese her zaman açık. Ama bugün de özel, hazırlıklı bir şekilde merak eden insanlara kapılarımızı açıyoruz ve hem onların merak ettiği konuları anlatıyor hem de kendimizi tanıtıyoruz. İnsanların birbirini tanıması birbirine güveni arttırır. Bu şekilde elbette Açık Cami Günü’nü karşılıklı anlayışa bir katkı olarak görüyoruz. Kendimizi anlatmanın yanında karşılıklı bir diyalog kuruluyor.” dedi.

Bremen Nordenham Belediye Başkanı paylaşımı. Fotoğraf: Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

Bremen Achim Camii

GENÇLERİN ROLÜ ÇOK BÜYÜK

Ülke genelinde binlerce kişiyi ağırlayan camilerde Açık Cami Günü’nde görev alanlar İslam’a ait soruları bütün içtenlikleri ile cevaplıyor. Diğer bölgelerde olduğu gibi Hamburg’da da Müslümanlar  Açık Cami Günü için haftalar öncesinde faaliyetlerine başlayıp, uzun süren hazırlık aşamasında ellerinden gelenin fazlasını yapıyorlar. Gelen misafirlere hazırlanan ufak hediyelere kadar düşünen görevliler canla başla  çalışıyorlar.

Hamburg Bölgesi Merkez Camii Kadınlar Gençlik Teşkilatı (KGT) Teşkilatlanma Başkanı Asude Yıldız camiye gelen gayrimüslimlerin çoğunun aslında İslam hakkında bilgilerinin olduğu ve buna göre sorular sorulduğunu belirtti. Bazılarının ise yoldan geçerken sadece afişleri görüp ilgi duyarak geldiklerini belirten Yıldız, Müslümanlık, İslam hakkında hiçbir şey bilmeden içeri girdiklerini ve şaşkınlıklarını gizleyemediklerini söyledi. Farklı farklı insanlara bilgi vermenin ve  onların meraklarını gidermenin görevleri olduğunu açıklayan Yıldız, Açık Cami Günü’ne hazırlanan Müslüman gençlerin gelen ziyaretçilere refakat ettiğini, beraber bilgilendirme ve cami turları yaptıklarını ve bu görevde bulunmaktan keyif aldıklarını da sözlerine ekledi. Bu yıl Merkez Camii’nde Cami İmamı Ercan Yüksekkaya ve KGT Rümeysa Yıldız ile birlikte  grup hâlinde soru cevap şeklinde  keyifli sohbetler yapıldı. Görevliler camiden ayrılan kişilerin kafalarında soru işaretlerinin kalmaması için her soruya Kur’an’ın ışığında cevap verdi.

Hamburg Merkez Camii

Belediye Başkanları Ziyaret Etti

Bremen Nordenham Cemiyetine Nordenham Belediye Başkanı ve beraberinde 4 belediye meclis üyesi ile Achim’de ise Belediye Başkanı Rainer Ditzfeld (bağımsız) camiye geldi.  Düsseldorf Bölgesinde Krefeld Büyükşehir Belediye Başkanı Frank Meyer (SPD) Krefeld Şubesi Hacı Bayram Veli Camii’ni ekibi ile ziyaret etti.

Rhein-Neckar-Saar Bölgesi’nde Worms Belediye Başkanı Stephanie Lohr Worms Şubesi’ni, Main-Kinzig bölge yöneticisi Thorsten Stolz, Açık Cami Günü kapsamında Gelnhausen Şubesi’ni ziyaret etti.

Hessen Hanau Şubesi’ne ise Evengelik Kilisesi temsilcileri Martin Lückhoff Achim Wittenberg, Yeşiller Partisi’nden Tillmann Böß ziyaret etti.  Açık Cami Günü’ne katılan birçok yerel idareci ve katılımcı sosyal medya hesapları üzerinden paylaşım yaparak çalışmaya katılmaktan duydukları muyluluğu diler getirdiler.

Açık Cami Günü etkinliğinde SPD’li politikacı Helge Lindt Wuppertal Cami’ni ziyaret etti.

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş