Gündem

Almanya Köln’de Hoparlörden Ezan Sesleri Yükselecek

Köln Belediyesi 5 dakikayı geçmemesi şartıyla kentteki camilerde cuma günleri öğle ezanının hoparlörden okunmasına izin verecek.
08 Ekim 2021

Almanya’da Türk ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Köln’de, Büyükşehir Belediyesi, cuma günleri hoparlörden öğlen ezanı okunabileceğini bildirdi. İki yıllık bir pilot proje kapsamında müezzinler beş dakikayı geçmemek koşuluyla 12.00 ile 15.00 saatleri arasında hoparlörden ezan okuyabilecek. Köln’de hoparlörden ezan okumak isteyen her caminin ise özel olarak başvurması gerekiyor. Başvuruyu yapan camilerin bulundukları semtlere göre karar verilecek.

Alman basınında yer alan haberlere göre Köln’de okunacak cuma ezanıyla ilgili diğer kurallar ise şöyle: Hoparlörle dışarı verilecek ezan sesinin yüksekliğinin belli bir desibeli aşmaması ve ezan izni alan camilerin yakındaki binalarda oturanları bilgilendirmeleri gerekiyor. Ayrıca ezan okunan her camide, çevreden gelen soruları yanıtlamak ve olası şikayetleri değerlendirmek üzere sorumlu bir kişi bulundurulacak.

Reker: “Müslümanlar, şehrimizin bir parçası.”

Gündem | 4 Ekim 2021 Köln Büyükşehir Belediye Başkanı: “Açık Cami Günü Bir Başarı Hikayesidir” 4 Ekim 2021

Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, bu yönde gelen talepler üzerine başlangıçta 2 yıllık pilot proje çerçevesinde şehirlerde belli kurallar kapsamında ezan okunabileceğini açıkladı. Anayasal olarak korunan din özgürlüğüne atıfta bulunan Reker, söz konusu projenin, “dinin karşılıklı kabulünün bir işareti” olduğunu belirtti.

Reker, “Müslüman hemşehrilerimiz, şehrimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Şehrimizde kilise çanlarının yanı sıra ezan sesinin duyulması, Köln’de çeşitliliğe değer verildiğini ve bu çeşitliliğin burada yaşandığını gösterir.” ifadelerini kullandı. Belediye Başkanı Henriette Reker, “Bu pilot proje ile dünyaya açık kentimizdeki çok sayıda Müslüman’ın hak ettiği dinî ilgilerine karşılık verecek olmaktan dolayı sevinçliyim” dedi.

İki yıllık sürecin sonunda belediye ve cami yöneticileri projeyi değerlendirecekler ve uygulamaya devam edilip edilmeyeceğine karar verecekler.

Pandemi sürecinde Avrupa’daki bazı şehirlerde bilhassa Miraç Kandili ve ramazan ayı gibi özel dönemlerin girmesiyle Müslümanlara moral olması ve dayanışma gösterilmesi adına camilerde mikrofonla açıktan ezan okunmasına izin verilmişti. 2020 ramazan ayında Köln’de hoparlörden ezan okunmuştu. İslam Toplumu Millî Görüş’e bağlı Köln Ehrenfeld, Kalk, Nippes ve Weidenpesch semtlerindeki camilerde de alınan izinler uyarınca belli günlerde belirli saatlerde açıktan ezan okunmuştu. (ik)

Yapımı devam eden IGMG Köln Brühl Camii

 

 

 

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş