Norveç’teki Oklu Saldırının “Dini Aşırıcılıkla Bağlantılı Bir Motivasyonu Bulunmuyor”

Norveç’teki Oklu Saldırının “Dini Aşırıcılıkla Bağlantılı Bir Motivasyonu Bulunmuyor”

Norveç’te düzenlediği oklu saldırıyla 5 kişiyi öldüren Espen Andersen Brathen’ın Müslüman olmadığına dair deliller olduğunu belirten Polis Müfettişi Per Thomas Omholt, saldırganın psikolojik sorunlarından dolayı bu eylemi yaptığı yönünde soruşturmanın devam ettiğini ifade etti.

Norveç’in Kongsberg kasabasında, 3 gün önce bir marketin yakınında düzenlediği oklu saldırıyla 5 kişiyi öldüren 37 yaşındaki Espen Andersen Brathen’ın Müslüman olduğuna dair haberler çıkmıştı. Polis Müfettişi Per Thomas Omholt, 16 Ekim’de düzenlenen basın toplantısında, saldırganın Müslüman olmadığına dair deliller olduğunu belirtti. Omholt, sorgu sürecinin sürdüğünü ve saldırganın psikolojik rahatsızlığı bulunduğu ihtimalinin değerlendirildiğini belirtti.

[post-refarans id=”26220″ taraf=”sol”]

SALDIRI DİNî SAİKLERLE İŞLENMEDİ

Açıklamada, saldırganın 2017 yılında yayınladığı bir videoda kendisini Müslüman olarak nitelendirmesinin gerçek dışı olduğunu belirten Omholt, “Elimizdeki önemli delillere göre, saldırganın İslam’a geçmesi ciddi değil.” dedi ve saldırının dinî bir motivasyonla düzenlenmiş olmasının ihtimaller dışında olduğuna işaret etti. Soruşturmanın devam ettiğini belirten Omholt, saldırganın aklî dengesiyle ilgili bilgi vermedi ve amacın saldırının nasıl işlendiğini saptayabilmek ve saldırganın motivasyonunu ortaya koyabilmek olduğunu ifade etti.

Tehdit içerikli videolar yayınlamasına rağmen, saldırganın polis tarafından ciddiye alınmaması da eleştirilere neden oldu.

Norveç’te Oklu Saldırı

Saldırgan 13 Ekim’de yerel saatle 18.13’te Kongsberg kasabasında bir marketin yakınında bulunanlara oklu saldırı düzenlemiş, 5 kişiyi öldürmüş ve 3 kişiyi yaralamıştı. Olaydan yarım saat sonra polis tarafından yakalanan saldırgan tutuklanmıştı. (c)