İkiz Kardeşleri Birbirinden Deney Amaçlı Kasten Ayırdılar
Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde pek çok ikiz kardeşi deney amaçlı olarak birbirinden kasten ayırdılar. Farklı aile ve ortamlarda büyüyen tek yumurta ikizi kardeşlerin birbirlerine benzedikleri tespit edildi.
- ABDTOPLUM
- 8 Kasım 2021
Zeynep Önver
Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde bulunan “Louise Wise Services” isimli evlat edinme ajansı, psikologların deney ve araştırmalarında kullanılmak üzere tek yumurta ikizi veya üçüzü olan kardeşleri kasten birbirlerinden ayırarak ayrı ayrı ailelere evlatlık verdi.
İkizlerin kasten ayrıldığı ve pek çok ahlakî ve insanî kuralı ihlal eden araştırma, tek yumurta ikiz veya üçüzlerinin kimlik ve karakterlerinin çevre ve eğitimin etkisi ile mi, yoksa genetik olarak mı oluştuğunu tespit etmek amacını taşıyordu. Araştırmanın başında psikiyatrist Viola Bernard ve psikanalist Peter Neubauer bulunuyordu. Pskiyatrist Viola Bernard, evlatlık verilen ikiz kardeşlerin ayrı ayrı ailelerde büyümeleri durumunda karakterlerinin daha da iyi gelişeceğine inanıyordu.
1960’lı yıllarda yapılan ve yaklaşık 20 sene hayatları incelenen ikizlerle ilgili araştırmanın sonuçları ise açıklanmadı. Araştırmanın sonuçlarının ortaya çıkması için 2065 yılının beklenmesi gerekiyor. 2004 yılında kapanan “Louise Wise Services” evraklarından sonuca ulaşmak mümkün olmadığı gibi, Yale Üniversitesi arşivinde bulunan Peter Neubauer’in evraklarına erişim 2065 yılına kadar kapatılmış durumda. Columbia Üniversitesi ise, elindeki evrakları sadece araştırmacılara açmış durumda.
Birbirlerinden ayrılan ikiz kardeşler hakkındaki araştırmanın sonuçlarına tam ulaşılamadıysa da, psikolog Nancy L. Segal’in anne-babası ayrıldıktan sonra ayrı aile ve ortamlarda büyüyen kardeşler hakkındaki araştırması bazı ipuçları veriyor. Psikolog Nancy L. Segal’in tespitlerine göre, tek yumurta ikiz veya üçüzleri kişilik olarak aynı çevrede yetişen kardeşlerin birbirine benzediği kadar birbirlerine benziyor.
Nancy L. Segal’e göre, ikizlerin boy uzunluğu yüzde 90 oranında genlerine bağlı bulunuyor. Genler zeka seviyesine yüzde 75, kişilik oluşumuna ise yüze 50 oranında etki ediyor. Genlerle çevresel etkiler de birbirini etkiliyor. Ancak genler, tek başına hayatı belirleyici değil.