Dünya

Afrika’ya Kullanım Süresi Dolu Aşılar Gönderiliyor

Afrika’ya bağış olarak gönderilen aşıların çok büyük bölümü kullanım süresinin kışa olması sebebiyle kullanılamadan çöpe gidiyor.
08 Aralık 2021
Gelişmiş ülkeler Afrika'ya günü dolmuş aşılar gönderiyor. @shutterstock

Gelişmiş ülkeler Afrika’ya yaptıkları aşı bağışları dolayısıyla eleştiriye uğradı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı GAVI ve Afrika Birliği yaptıkları ortak açıklamada Afrika’ya gönderilen aşıların son kullanma tarihlerinin çok kısa olduğunu bildirdi.

Ortak açıklamda ayrıca, kısa ömürlü aşı gönderilmesinin yanı sıra aşı için gerekli olan şırınga veya seyreltici gibi ek malzemelerin gönderilmediği de bildirildi. Aşıların kısa ömürlü olması dolayısıyla imha edilmek zorunda kalındığı da açıklandı.

Almanya Covax aşı bağışlama programı çerçevesinde 95 milyon doz aşı bağışlarken bu aşıların sadece 15 milyon kadarı aşılamada kullanılabildi.

Almanya’nın önceki hükümetinin Afrika İşleri Müsteşarı Günter Nooke, Afrika’ya kullanım süresi dolan aşıların gönderilmesinin yanlış bir sinyal olduğunu açıkladı. Nooke, mevcut pandemi dalgasının kırılabilmesi için mutlaka yeterli bir aşı kampanyası başlatılması gerektiğini söyledi.

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş