Gündem

Srebrenitsa Soykırımından Kalma Bir Toplu Mezar Daha Bulundu

Bosna Hersek’te Srebrenitsa soykırımı sırasında katledilen on kişinin daha kalıntılarına ulaşıldı.
09 Aralık 2021
@aa

Srebrenitsa’da Temmuz 1995’te öldürülen soykırım kurbanlarının kalıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor. Buna göre Srebrenitsa’dan yaklaşık 200 km mesafe uzaklıkta bulunan Kalinovik yakınlarında bir toplu mezarın daha bulunduğu aktarıldı.

10 kişinin kalıntılarına ulaşıldı

Srebrenitsa’da katledilen on kişinin kalıntılarına ulaşılırken, söz konusu kalıntılar üzerinde DNA analizi yapıldığı açıklandı. Bunların Srebrenitsa’da esir olarak tutulan Boşnaklara ait olduğu ortaya çıktı.

Srebrenitsa’da Ne Oldu?

Ülkenin doğusundaki Srebrenitsa’nın 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak sivili ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda hunharca katletti ve toplu mezarlara gömdü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.(AA,C)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş