Sağlık

Diş Ve Diş Etlerinizi Doğru Besinleri Tüketerek Koruyabilirsiniz

Ağız sağlığının, diş ve diş etlerinin doğru besinleri tüketerek korunabileceğini belirten uzmanlar, et tüketiminde de dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.
Oya Yüsra Karabacak
15 Ocak 2022
Diş Ve Diş Etlerinizi Doğru Besinleri Tüketerek Koruyabilirsiniz @Shutterstock

Son dönemde diş ve diş eti hastalıklarının sağlık sorunları arasında önemini koruduğunu belirten diş hekimi Oya Yüsra Karabacak, “Ağız ve diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebiliyor.” dedi.

Karabacak, Camia Haber’e yaptığı açıklamada postmodern çağda insanların beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle dişlerin sağlamlığını yitirip daha kolay çürüdüğünü belirtti.

Güncel hayatta oluşan stresli durumların, beslenmedeki düzensizliklerin, artan ilaç kullanımının ve ağız sağlığına gösterilmeyen özenin diş ve diş eti etrafındaki iltihaplanmaları tetiklediğini belirten Karabacak, “Diş ve diş etlerinin uzun süre sağlıklı kalmasında en önemli etkenlerden biri de şüphesiz doğru bir beslenmedir.” dedi ve ekledi: “Şekerli gıdalara ve içeceklere yönelmek hem diş sağlığını hem de diğer organları olumsuz yönde etkiliyor. Ağız sağlığını korumak için aşırı sigara ve kahve tüketimi gibi alışkanlıkları en aza indirerek kalp – damar, karaciğer ve böbrek hastalıklarını engelleyebilirsiniz.”

DİŞLERE İYİ GELEN BESİNLER

“Ağız, diş ve diş etleri için faydalı olan vitaminleri, çeşitli meyve ve sebzeleri tüketerek, dişlerinizin hem güçlenmesini hem de doğal yoldan temizlenmesini sağlayabilirsiniz.” diyen Karabacak, diş ve diş etine iyi gelecek besinleri şu şekilde sıraladı:

Karanfil: Diş etlerinizin güçlenmesine yardımcı olur. Bakterileri temizleme etkisi olduğundan diş etlerindeki problemlerin giderilmesinde faydalıdır. Ayrıca metabolizmayı da hızlandırır.

Papatya çayı: Doğal bir antibiyotiktir. Diş ağrılarının ve diş eti problemlerinin giderilmesinde oldukça etkili bir role sahiptir.

Çilek: İhtiva ettiği asit, mekanik temizleme sağlamaktadır. Bu durum plak oluşumunu minimuma indirir.

Elma: Diş ve diş etleri için doğal bir temizleyicidir. Dişin beyazlamasına katkıda bulunur.

Portakal: Diş ve diş etinin güçlenmesine yardım eder. Kabuğundaki minareller diş minesini güçlendirir.

Kırmızı biber: Diş ağrılarını azaltır, diş etlerini rahatlatır.

Ispanak: İyi bir magnezyum deposudur. Diş sağlığı için gerekli olan magnezyum için sık tüketilmesinde fayda vardır.

Ayva: Diş etlerindeki kan dolaşımını artırarak diş sağlığına katkıda bulunur.

Ananas: Tükürük salgısı üzerinde olumlu etkisi sebebiyle dişlerin temizlenmesine de yardım eder.

Karabacak, hastalıklara neden olan bakterilerin ağızdan vücuda dağılabileceğini işaret etti ve diş eti iltihabı veya derin çürükleri olan kişilerde bu bakterilerin kana karışması durumunda organlara ulaşmasının kolay olduğunu belirtti. Bundan dolayı da sağlıklı bir bedenin ancak sağlıklı bir ağız ile mümkün olabileceğini vurguladı.

Karabacak’ı destekler nitelikte açıklamalar yapan Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Akın, ağız ve diş sağlığı için doğru besinlerin tüketilmesinin yanı sıra, etin de bir süre bekletilip yumuşak şekilde pişirildikten sonra tüketilmesi ve sonrasında diş temizliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Akın, et tüketiminin ardından dişlerin temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini, etlerin diş arasına sıkışabileceğini anlatan Akın, şöyle konuştu: “Et diş arasında kalınca bir süre sonra ağrı yapar. Bu ağrı çürük ağrısı mı yoksa dişin arasına sıkışan etin sebep olduğu ağrı mı birbirine karıştırılıyor. Bunların karıştırılmaması gerekiyor.”

Kürdan kullanımını sakıncalı bulan Akın, “Kürdan özellikle diş etlerine temas edip onları irite edebilir, ödem dediğimiz enfekte durumlara sebebiyet verebilir.” uyarısında bulundu.

KÜRDAN YERİNE DİŞ İPİ KULLANILMALI

Akın, kürdan yerine arayüz fırçaları ve diş iplerinin kullanılması gerektiğini ifade etti. Arayüz fırçalarının kullanımının kürdana çok benzediğini ancak diş etlerine zarar vermediğini belirten Akın, “Dişlerin arasında hem temizliği sağlıyor hem de o basınç ağrısını engellemiş oluyor.” dedi.

Diş ve çene sağlığı için uzun süre çiğnemeyi gerektirecek şekilde tüketim yapılmaması uyarısında bulunan Akın, şöyle devam etti: “Eti uzun süre pişirip yumuşak tüketmek lazım. Uzun süre çiğnendiği zaman çenelerde yorgunluk ve çenenin ekleme bindirdiği yük nedeniyle eklem problemleri gelişebilir veya bunlar tetiklenebilir. Sakız da uzun süre çiğnendiği zaman aynı probleme neden olur. O yüzden sakız, çok kısa süreli, birkaç dakika tüketebilirler.”

TATLIDAN SONRA DİŞ TEMİZLİĞİ

Akın, tatlı tüketiminin de diş çürüklerine sebebiyet verebileceğini anlattı. Bu nedenle tatlı tüketiminden olabildiğince kaçınılması gerektiğini belirten Akın, tatlı yenildiğinde hemen arkasından su içilebileceğini, kısa süreli sakız çiğnenebileceğini, bu sayede ağızdaki PH dengesi sağlanarak çürüklerin önüne geçilebileceğini bildirdi. (AA)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş