Dünya

Doğu Afrika’da 28 Milyon İnsan Açlık Krizinin Eşiğinde

Kuraklığın etkisinin her geçen gün arttığı Doğu Afrika'da 28 milyon kişinin şiddetli açlıkla ve kitlesel ölümlere yol açabilecek kıtlık tehlikesiyle yüz yüze gelebileceği uyarısı yapıldı.
22 Mart 2022
Doğu Afrika'da 28 Milyon insan açlık krizi ile karşı karşıya bulunuyor. Somali toplu ölümlerden korkuyor. @aa

Londra merkezli uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam, Doğu Afrika ülkelerini 2 yıldır etkisi altına alan kuraklığa karşı uluslararası toplumun harekete geçmemesi halinde bölgedeki 28 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya kalacağını bildirdi.

Somali Başbakanı Muhammed Hüseyin Roble de, kuraklığın yol açtığı gıda sorunu ve susuzluk nedeniyle yarım milyon insanın yerinden olduğunu, 6,9 milyon kişinin açlıkla yüz yüze bulunduğunu ifade etti.

Somali’nin bir kez daha acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydeden Roble, kitlesel ölümlere yol açabilecek kıtlık tehlikesinin önüne geçebilmek için uluslararası toplumdan yardım istedi.

Oxfam İcra Direktörü Gabriela Bucher, “Doğu Afrika, alarm verici seviyede ciddi bir açlık kriziyle yüz yüze. Etiyopya, Kenya, Somali, Güney Sudan ve ötesinde yayılmayı sürdüren büyük çaplı bir felaket yaşanıyor. Bu ay da yağışlar düşmezse, bugün harekete geçilmedikçe geri dönüş neredeyse imkansız hale gelecek.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın yol açtığı krizin en fazla yoksul ülkeleri etkilediği belirtilen açıklamada, artan gıda fiyatlarının birçok krizle baş etmeye çalışan halkları zor durumda bıraktığına işaret edildi.

Açıklamada, Doğu Afrika ülkelerinin buğday ithalatının yüzde 90’ını Rusya ve Ukrayna’dan yaptığı hatırlatılarak 2010-2011 yıllarında fiyatlardaki benzer yükselişinin 44 milyon insanı şiddetli yoksulluğa sürüklediği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, bu yılın ilk çeyreğinde Kenya, Somali ve Etiyopya’da milyonlarca kişinin su ve otlak alan bulmak için evini terk etmek zorunda kaldığına da yer verildi.

Somali’de, 2011’deki kuraklık ve gıda krizi nedeniyle yaklaşık 260 bin kişi hayatını kaybetmişti. (c/aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş