Toplum

Almanya’da 2. El Oto Dolandırıcılığı: Her Üç Araçta Bir Kilometre Düşürülüyor!

Almanya’da ikinci el otomobillerde kilometre düşürme dolandırıcılığı patladı. Polisten yapılan açıklamada, her üç araçta bir kilometrenin düşürüldüğü aktarıldı.
18 Mayıs 2022
@Shutterstock

Almanya’da ikinci el otomobillerde kilometre düşürme dolandırıcılığı ve bununla beraber fahiş fiyat artışı devam ediyor. Alman polisinden yapılan açıkamada, ülke genelinde her üç otomobilden birinin kilometresinin düşürüldüğü bilgisi aktarıldı.

Araçların kilometresi sadece kilometre göstergesinde değil, aracın beyninde de kayıt oluyor. Buna göre kilometre düşürülse dahi, bilgisayar bağlantısı ile aracın asıl kilometresi görülebiliyor.

Kişisel Bilgi Kapsamına Giriyor

Mevcut hukuki durumda araç bilgileri, kişisel bilgi kapsamına giriyor. Buna göre bu bilgiler sadece araç sahibinin müsadesi ile üçüncü şahısa iletilebiliyor. Veri koruma hakkı araç satıldıktan sonra da geçerliliğini koruduğu için, söz konusu dolandırıcılığı yapan kişi, polisin eski verileri verme talebini reddedebiliyor. Bu kural, kilometrenin düşürülmesinin ortaya çıkması durumunda da geçerliliğini koruyor. Bunun da sahtekarlık yapan kişilerin gerçek manada hukuk önünde yargılanmasını engelleyen bir durum olduğu ifade ediliyor.

Avrupa Parlamentosu, 2017 yılında yayınladığı yeni tüzükte, yeni üretilecek araçların dolandırıcılığıa karşı güvenilir olması maddesini koydu. Ancak buna rağmen kilometre düşürme dolandırıcılığının önünün kesilemediği belirtiliyor.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş