Toplum

Almanya’da 9 Euro’luk Ucuz Bilet Dönemi Bitiyor: Yeni Fiyatlar Cep Yakacak!

Almanya’da yaz aylarında uygulanan 9 Euro’luk ucuz bilet kampanyası sona ermek üzere. Yetkililer arasında henüz anlaşmaya varılamazken, sunulan bilet önerileri ise vatandaşın cebini yakacak.
22 Ağustos 2022
Almanya'da hükümetin aldığı 9 Euro'luk bilet kararı 31 Ağustos'da sona erecek.

Almanya’da hükûmetin artan enerji fiyatlarına karşı toplu taşıma kullanımını teşvik etme ve yaşam pahalılığına karşı vatandaşın cebini rahatlatmak için planladığı ekonomik destek programının içerisinde bulunan 9 Euro’luk bilet uygulaması 31 Ağustos itibarıyla bitecek.

ÜÇ AY İÇERİSİNDE 38 MİLYON BİLET SATILDI

Haziran, temmuz ve ağustos ayları olmak üzere üç ay boyunca ucuz bilet kampanyasına halk yoğun ilgi gösterdi. Buna göre 8 Ağustos tarihine kadar toplam 38 milyon bilet satıldı. Ağustos sonu itibarıyla hükûmetin uygulamaya dair atacağı adım ise merak konusu. Teklifleri sizler için derledik:

YEREL 29, ÜLKE GENELİ İÇİN 49 EURO’LUK BİLET

Yeşiller Partisi 9 Euro’luk bilet uygulamasının sona ermesiyle birlikte yerel toplu taşıma için 29, ülke geneli için ise 49 Euro’luk bilet teklifinde bulundu.

Alman Trafik Kulübü (Alm.: Verkehrsclub Deutschland, VCD) “Länder Plus Ticket” olarak adlandırdıkları, bölgeler için aylık 75 ve buna ek olarak 30 Euro’luk bilet önerisinde bulunurken, ülke geneli için 135 Euro’luk bilet teklif etti. VCD’ye göre halka sunulacak olan biletler herkesin bütçesine hitap etmeli, aynı zamanda uzun süre finanse edilebilir olmalı.

AYLIK YERİNE YILLIK 365 EURO’LUK BİLET

Aylık bilet yerine yıllık “365 Euro Ticket” olarak adlandırılan bilet önerisi Bavyera Eyaleti‘nin Başbakanı Markus Söder‘den geldi. Söder’in teklifine göre otobüs veya tren için ödenen miktar günlük 1 Euro’ya tekabül ediyor.

EN OLASI TEKLİF: 69 EURO’LUK BİLET

Alman Taşımacılık Şirketleri Birliği’nin “İklim bileti” önerisi halihazırda en olası teklif olarak değerlendiriliyor. Buna göre aylık 69 Euro’luk bilet, ülke genelinde tren, otobüs, tramvay gibi tüm toplu taşıma araçları için geçerli olacak.

FDP: UCUZ BİLET KAMPANYASINA SON

Sosyal Demokrat Parti (SPD)’nin enerji şirketlerinin ek gelirlerine özel bir vergi uygulaması ile toplu taşıma biletlerinin daha uygun olması yönündeki teklifine, Hür Demokrat Parti (FDP)’den tepki gelirken, Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) yaptığı yazılı açıklamada, “bedava” zihniyetin sürdürülebilir bir şekilde finanse edilemeyeceğini, bunun verimli ve adil olmadığını belirtti. Ulaştırma Bakanı Volker Wissing (FDP) de mevcut hâliyle 9 Euro’luk ucuz bilet kampanyasının devam etmeyeceğinin sinyalini verdi.

“KAMPANYA ZORLUKLARI VE EKSİKLİKLERİ ORTAYA KOYDU”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 9 Euro’luk bilet uygulamasını büyük bir başarı olarak tanımladı. Scholz, yaz aylarında halk tarafından yoğun ilgi gören ucuz bilet uygulamasının yerel toplu taşımadaki zorluklara ve eksikliklere dikkat çektiğini kaydetti.

ALMANYA’DA TOPLU TAŞIMAYA ZAM

Almanya’da halk ucuz bilet uygulamasının devamını beklerken yapılan bir araştırma bilet fiyatlarının sonbahar aylarında zamlanacağını ortaya koydu. Büyük toplu taşıma şirketleri arasında yapılan araştırmada, Stuttgart ve çevresinde bilet fiyatlarının 4,9 oranında, Nürnberg’de ise yüzde 3 artacağı belirtildi. Diğer birçok eyalette de toplu taşımada zamların görüşüldüğü kaydedildi. Bilet fiyatlarının sonbahar aylarında netlik kazanması bekleniyor.

“VATANDAŞ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAYACAK”

Federal Tüketici Merkezi Kurumu’nun Başkanı Ramona Pop yaptığı açıklamada, toplu taşımadaki olası zamlara dikkat çekti ve ülke genelinde geçerli olacak uygun bilet uygulamasının gerekliliğini dile getirdi. 9 Euro’luk bilet uygulaması için “devrim niteliğindeydi” diyen Pop, “Kampanyanın devamının gelmeyecek olması vatandaşı hayal kırıklığına uğratacak.” dedi.

9 EURO’LUK UCUZ BİLET

Almanya’da hükûmet, enerji fiyatlarındaki artış ve hayat pahalılığına karşı vatandaşı rahatlatmak amacıyla, haziran ayında üç aylık 9 Euro’luk ucuz bilet kampanyasını yürürlüğe koymuştu. Buna göre, haziran ayı boyunca 9 Euro ödeyerek, Hamburg’da toplu taşıma bileti alan bir kişi, aynı biletle Berlin veya Köln’deki toplu taşıma araçlarını da kullanabiliyordu.(fy)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş