Sağlık

Bebekler İçin En İyi İlaç: Anne Sütü

Anne sütü, uzmanlar tarafından bebekler ve anneleri için kanıtlanmış sağlık yararları nedeniyle bebekler için en uygun beslenme olarak kabul edilir.
15 Ekim 2022
@Shutterstock

Tüm bebeklerin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmeleri gerektiğine dikkati çeken uzmanlar, emzirmenin en az 2 yaşa kadar sürdürülmesini öneriyorlar. Anne Çocuk Eğitim ve Araştırma Derneği (AÇEAD) Başkanı Prof. Dr. Nilgün Altuntaş, bilimsel araştırmalardan elde edilen verilere göre, sezaryen oranlarının yüksek olması, ilk günlerde annelere yeterli danışmanlık verilmemesi, anne ve bebeğin doğum sonrası erken taburcu edilmesi, mama ve biberon kullanımının teşviki, ek gıdalara erken başlanılması, annelerdeki öz güven yetersizliği ve sütünün yetersiz olduğunu düşünmesi, mama reklamlarının anneler üzerine yaptığı psikolojik baskı, annenin erken işe başlamak zorunda kalması ve çevresinden yeterli destek görememesinin emzirme oranlarının az olmasında yatan başlıca nedenler olarak gösterildiğini bildirdi.

Bu etkenlerin, ilk günlerde yeterli emzirme danışmanlığı, yeterli eğitim, uygun destek ve yakın izlem ile aşılabileceği değerlendirmesinde bulunan Altuntaş, “Toplumun farklı seviyelerinde emzirmeyi korumak, teşvik etmek ve desteklemek zorunda olan aktörlerin kapasitelerini güçlendirmek.” gerektiğini aktardı.

Sağlık | 22 Haziran 2022 Çocuklar Mikroplastikten Korunmalı 22 Haziran 2022

HER ANNENİN SÜTÜ BEBEĞİNE ÖZEL

Prof. Dr. Altuntaş, hayata en iyi başlangıcın bebeğin normal doğumla dünyaya gelmesi ve anne sütü ile beslenmesi olduğuna işaret ederek, anne sütünün faydalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Bağırsak florasının oluşumunda doğum kanalından veya anne sütünden alınan yararlı bakterilerin çok önemli rolü var. Özellikle sezaryen ile doğmuş bebeklerde kaçırılmış fırsatı anne sütü ile telafi etmek mümkün. Her annenin sütü, bebeğine özel olarak yapılmaktadır. Özellikle ilk günlerde salgılanan kolostrum dediğimiz süt enfeksiyonlara karşı koruyucu elemanlar, büyüme faktörleri, vitaminler ve protein açısından çok zengindir ve bir damlasının bile ziyan edilmemesi gerekmektedir.”

ALERJİK HASTALIKLARA KARŞI KORUYUCU

Çalışmaların, anne sütünün bebek ve anne için birçok faydasının olduğunu gösterdini belirten Altuntaş, anne sütünün temiz, ısı derecesi bebek için ideal, kolay hazmedilir ve kolay emilir olduğunu kaydetti. Altuntaş “İshal, orta kulak iltihabı, zatürre, menenjit gibi enfeksiyonlara ve alerjik hastalıklara karşı koruyucudur, savunma sisteminin oluşmasına yardımcı olur, anne ve bebek arasında bağlanmayı artırır, çene ve diş sağlığını iyileştirir, ergenlikte öz güveni artırır, tansiyon yüksekliği, yağlarda yükseklik, şeker hastalığı, şişmanlık gibi erişkinlik döneminde görülen hastalıklara karşı koruyucudur ve zihinsel ve motor gelişimi iyileştirir. Anne sütü, içerisinde kök hücre ve sadece kanser hücreleri ile savaşan hamlet hücrelerini bulundurur, bu da bebeği kansere karşı korur.”

Yazarlar | 13 Kasım 2020 Alternatifi Olmayan Statü: Annelik – 1 13 Kasım 2020

EMZİREN ANNELER DAHA HIZLI KİLO VERİRLER

Emzirmenin anne için de birçok faydası olduğunu ifade eden Altuntaş, “Meme ve yumurtalık kanseri, kansızlık, kemik erimesi riskini azaltır. Özellikle bebeklerini ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyen anneler daha çabuk kilo verirler ve yeni bir gebelikten daha yüksek oranda korunur. Tüm etkiler doza bağlıdır ve sadece anne sütü verilmesinde bu etkiler en yüksek oranda görülmektedir.” diye konuştu.

“ANNELER HASTALIK SIRASINDA MASKE İLE EMZİRMELİ”

Altuntaş, çok sayıda çalışmada emzirmenin ve anne sütünün ağrıyı azalttığını ortaya koyduğunu da belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Yaptığımız bir çalışmada, özellikle emzirmeden hemen sonra yapılan işlemlerde ağrının daha az olduğunu, emzirmeden sonra geçen sürenin artması ile ağrı algısının da arttığını tespit ettik. Bu sonuçlar özellikle yoğun bakımda yatan ve ağızdan beslenebilen bebeklerin yatış sürecinde anneleri tarafından emzirilmelerinin veya anne sütü ile beslenmelerinin ne kadar önemli olduğunu göstermesi açısından oldukça önemlidir.”

Emziren annelerin aşılarını da ihmal etmemesi gerektiği uyarısında bulunan Altuntaş, “Gebeler ve emziren anneler mutlaka aşılarını olmalı ve emzirme sürecinde Kovid-19 için tekrar dozlarını yaptırmalı. Anneler, grip veya Kovid-19 hastalığı sırasında da maske ile emzirmeye devam etmeli.” bilgisini verdi. (AA)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş