Gündem

Danimarka’da Sosyal Demokratlar Seçimi Tekrar Kazandı

Danimarka’da erken genel seçimleri yine iktidardaki sosyal demokratlar kazandı. Yeni hükümeti yine Başbakan Mette Frederiksen kurmak istiyor.
03 Kasım 2022
Danimarka'da planlanandan 7 ay önce gerçekleşen genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Mette Frederiksen seçimleri yine kazandı. @aa

Danimarka’da yapılan erken genel seçimlerde iktidarda bulunan sosyal demokratlar tekrar seçildi. Seçim sonuçlarına göre Sosyal Demokrat Parti oyların yüzde 27.5’ini alarak ülkenin en büyük partisi oldu.

Ülkeyi azınlık hükümeti olarak yöneten Başbakan Mette Frederiksen, seçim sonrasında meclis çoğunluğunu da sağlamış oldu. Seçimlerde Danimarka ana karasında “Kızıl Blok” ittifakıyla seçimlere katılan Başbakan Frederiksen, parlamentodaki 179 sandalyenin 87’sini aldı. Faroe adaları ile Grönland’dan da 3 milletvekili çıkardı. Böyle 90 milletvekili ile hükümet kuracak.

Seçim sonuçlarının belli olmasından sonra Başkent Kopenhag’da bir konuşma yapan Başbakan Mette Frederiksen gözyaşlarına hakim olamadı.

Frederiksen, “Bize güvenen ve oy veren bütün Danimarka seçmenine teşekkür ediyorum bu çok büyük bir güven oylamasıydı. Bazılarınızın başta şüpheleri olduğunu biliyorum.” dedi.

Frederiksen, seçim akşamı istifasını Kraliçe II. Margrethe’ye sunarak, yeni hükümetin de kurulma yolunu açtı.

Frederiksen’in yeni hükümeti kurmak için eski başbakan Lars Lokke Rasmussen ve yeni partisi Ilımlılar ile görüşmesi bekleniyor.

Öte yandan Frederiksen’in rakibi Liberal Parti’nin lideri Jakob Ellemann-Jensen da seçim mağlubiyetini kabul etti. Liberal parti parlamentodaki 43 sandalyenin 19’unu kaybetti.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş