Gündem

Hamburg İslam Merkezi, Şura Üyeliğinden Resmen Çıktı

Almanya’nın Hamburg kentinde faaliyet gösteren İran asıllı Şii Müslümanlara ait Hamburg İslam Merkezi (IZH), eyalette Müslümanların çatı kuruluşu olan Hamburg Şurası’ndan resmen çıktı.
21 Kasım 2022
Hamburg İslam Merkezi @shutterstock

Almanya’nın Hamburg kentinde faaliyetlerini yürüten Hamburg İslam Merkezi (IZH) Alman hükûmeti tarafından İran’daki rejimin Almanya’daki merkezi olduğu gerekçesiyle kapatılmak isteniyordu. Bunun üzerine IZH, 20 Kasım günü yapılan üyeler toplantısında Hamburg Şura üyeliğinden resmen çıktığını açıkladı.

IZH’nin Şura üyeliğinden çıkışı ile ilgili konuşan Hamburg Şura Başkanı Fatih Yıldız, “Bu kolay verilmiş bir karar değil. Çok sayıda görüşmeler yapıldı. Sonuç itibariyle IZH artık Hamburg Şura üyesi değil.” dedi.

Sağduyunun ve yapıcı eleştirinin önemine dikkat çeken Şura Başkan Yardımcısı ve Irkçılıkla Mücadele Sorumlusu Özlem Nas, “IZH’ye yönelik düşmanlıklar, nefret söylemleri, mala zarar verme, Kuran yakma gibi eylemler sınırları aşıyor.” diye kaydetti. Nas, “Bu tür yaklaşımlar kesinlikle kabul edilemez. Bunlara şehrimizde yer yok.” dedi.

IZH, 2021’DEN BERİ ŞURA YÖNETİM KURULUNDA YER ALMIYOR

IZH, Hamburg Şura’sına bağlı olarak 2012 yılında DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) ve VİKZ (İslam Kültür Merkezleri Birliği) gibi dinî kurumlar ile devlet anlaşmasında yer almıştı.

Şura, 2021 yılında yeniden yapılanmıştı. Bu değişimle birlikte Hamburg İslam Merkezi (IZH) yönetim kurulunda temsil edilmiyordu. İçişleri Senatörü Andy Grote(SPD) gelişmeden memnuniyet duyduğunu açıklamıştı.

Hamburg Anayasayı Koruma Dairesi tarafından aşırılık yanlısı olarak değerlendirilen ve 1993 yılından beri de istihbarat raporlarında yer alan IZH, aynı zamanda Tahran rejiminin de faaliyet merkezi olarak nitelendiriliyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş