Gündem

Belçika Sömürdüğü Ülkelerden Özür Dileyemedi

Belçika'da parlamento, sömürge geçmişi sebebiyle, Kongo ve Ruanda gibi sömürdüğü ülkelerden özür dilemesini tavsiye eden teklifin içeriği hakkında anlaşamadı.
21 Aralık 2022

Belçika, 2 yıldan beri özür dilemeye çalıştığı sömürge ülkelerden, 300 toplantı sonrasında yine özür dileyemedi.

Yaklaşık 128 maddeden oluşan sömürge geçmişi için tavsiye edilen kararların içeriği, parlamentonun en çok milletvekiline sahip Liberaller ve Hristiyan Demokratların komisyonu terketmesi sonucunda kararlaştırılamadı.

Ülkedeki siyasi partiler, sömürülen ülkelerden nası özür dileneceği konusunda 2 yıl boyunca toplamda 300 kereden fazla toplantı yaptı.

Sömürülen ülkelerden Kongo ile Ruanda’ya konuya ilişkin araştırma yapmak üzere heyetler de gönderen Belçika parlamentosu, sömürge geçmişi ile ilgili olarak da iki ayrı rapor hazırlattı.

Ülkenin siyasi partilerinden Liberaller ve Hristiyan Demokratlar, teklifin özellikle özür içeren kısmına karşı çıkarak komisyon oturumunu terk etti. Bu iki partinin milletvekilleri oturumu terk edince oylama için gerekli çoğunluk sağlanamadı.

İlgili teklifte, Belçika’nın sömürge geçmişiyle yüzleşmesi sebebiyle bir anma günü ve sömürge geçmişi yılı ilan edilmesi, özellikle “hayvanat bahçesinde sergilenir gibi halka sergilenen siyahiler” gibi sömürge geçmişi mağdurları için anıt dikilmesi gibi bazı tavsiyeler de bulunuyor.

Yeşiller Partisi, Kongo, Ruanda ve Burundi halkından özür dilenmesini, sembolik tazminatlar ödenmesini isterken Liberaller ve Hristiyan Demokratlar tazminat ödenmesini istemiyor. Yeşiller Partisi tazminatın sadece sembolik olacağını, bu yüzden de mali bir tazminat söz konusu olamayacağını ifade ediyor.

daki siyasi partiler, ülkenin sömürge geçmişinden dolayı özür dilemesini tavsiye eden teklif üzerinde anlaşamadı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş